spot_img

România reciclează doar 30% din plasticul folosit și se află pe ultimul loc în UE privind reciclarea deșeurilor de ambalaje

Până în 2060, râurile, mările şi oceanele ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic

Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060 – o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent, potrivit unor estimări ale Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OCDE). 

Deşi în Europa au fost luate măsuri drastice pentru a scădea producerea şi utilizarea în exces a cantitatilor de plastic, aceste deşeuri de ambalaje inca reprezintă o provocare pentru multe tari din UE, potrivit unei analize a Clean Recycle, o companie de pe piaţa locala a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP). 

Plasticul se numara printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în Romania sunt cele din metal (51,12%) sau sticla (42,67%).

În Romania, rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje a scăzut cu 5%

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeana privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puțin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%,  Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%. Tintele de mediu au crescut în 2023, astfel ca deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate intr-o proportie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%. 

Deşeurile de ambalaje puse pe piața din România trebuie raportate autorităților de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizațiile care Implementează Obligatiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului).

La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55 de mii de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său. Din aceasta cantitate, 3,6 mii de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11,4 mii tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

”Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerata un efort”, declara Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle. 

Clean Recycle activează pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), ce preia obligativitatea raportării, colectarii şi valorificarii ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole