spot_img

Ministerul Mediului: Peste 30 la sută din terenul arabil este în pericol să devină deșert

Un studiu realizat de Ministerul Mediului a relevat că peste treizeci la sută din terenul arabil este în pericol să devină aride sau chiar asemănătoare deșertului. Acest lucru pune peste 800.000 de hectare de teren în pericol de a deveni din ce în ce mai improprii agriculturii. Cele mai afectate sunt județele Olt, Dolj și Mehedinți.

Potrivit Institutului de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie București, aproximativ 11,2 milioane de hectare de teren sunt expuse riscului de degradare din cauza aridificării și potențialei deșertificări, cu 7,5 milioane de hectare (66,8%) clasificate ca fiind foarte susceptibile.

România se usucă

În ceea ce privește zona geografică, aproximativ 13,3% din Câmpiile de Vest, ceea ce se traduce la aproximativ 1,5 milioane de hectare, sunt clasificate ca având o vulnerabilitate mare până la moderată la degradare. În plus, 6,1% din terenurile Podișului Transilvaniei sunt clasificate ca fiind cu risc moderat, în timp ce Câmpia Română, Podișul Moldovei și o parte din Dobrogea au aproximativ 6,4 milioane de hectare cu risc ridicat de degradare.

Experții Institutului se referă la Dobrogea ca fiind o regiune „semi-aridă”, în ciuda dimensiunilor relativ reduse, ocupând doar 7,1% din totalul terenului susceptibil. Este, totuși, foarte sensibil în anumite zone. Peste 251.800 de hectare din Dobrogea prezintă o susceptibilitate extremă, în timp ce 529.700 de hectare prezintă o susceptibilitate foarte mare, iar doar 18.500 de hectare prezintă o susceptibilitate moderată, scrie economica.net.

Aproape 8 milioane de hectare de teren arabil din țară sunt expuse riscului de a deveni arid sau deșertificat

În urma cercetărilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că aproape 8 milioane de hectare de teren arabil din țară sunt expuse riscului de a deveni arid sau deșertificat. Aceasta reprezintă 33,7% din terenul în cauză. În plus, există 150.700 de hectare de pajiști și pășuni și 21.400 de hectare de culturi permanente care sunt și ele vulnerabile la acest risc.

Olt, Dolj și Mehedinți sunt județele cele mai afectate, cu 65%, 66% și, respectiv, 30% din terenul arabil aflat în pericol.

Analiza arată că deșertificarea și degradarea terenurilor sunt preocupări stringente în UE. Deși toate țările UE se confruntă cu degradarea terenurilor, pericolul deșertificării este în creștere, în special în sudul Europei și în regiunile limitrofe Mării Negre din Bulgaria și România.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole