spot_img

Până în 2030, utilizarea pesticidelor chimice va fi redusă cu cel puțin 50%

Fermierii nu vor mai putea folosi pesticide chimice periculoase. Comisia pentru Mediu a Parlamentului European a adoptat, marți, poziția sa privind măsurile de asigurare a utilizării durabile a pesticidelor și de reducere a utilizării și a riscului tuturor pesticidelor chimice cu cel puțin 50% până în 2030, conform unui comunicat al PE.

În textul adoptat cu 47 de voturi pentru, 37 împotrivă și 2 abțineri, deputații spun că, până în 2030, UE trebuie să reducă utilizarea și riscul produselor chimice de protecție a plantelor cu cel puțin 50% și utilizarea așa-numitelor „produse mai periculoase” cu 65%, comparativ cu media din perioada 2013-2017. Comisia a propus un obiectiv de 50% pentru ambele, pe baza mediei din perioada 2015-2017, se mai arată în comunicatul citat.

Fiecare stat membru trebuie să adopte strategii naționale

Deputații europeni doresc ca fiecare stat membru să adopte obiective și strategii naționale, pe baza substanțelor vândute anual, a nivelului de pericol al acestora și a mărimii suprafeței lor agricole. Comisia ar urma să verifice apoi dacă obiectivele naționale trebuie să fie mai ambițioase pentru a atinge obiectivele UE pentru 2030.

Citește și: Plan de 100 de miliarde de dolari pentru finanţarea prevenirii schimbărilor climatice şi susţinerea dezvoltării în ţările mai sărace

De asemenea, deputații europeni doresc să interzică utilizarea pesticidelor chimice (cu excepția celor autorizate pentru agricultura ecologică și controlul biologic) în zonele sensibile și într-o zonă tampon de cinci metri, cum ar fi toate spațiile verzi urbane, inclusiv parcurile, locurile de joacă, zonele de recreere, drumurile publice, precum și zonele Natura 2000.

Pentru a dota mai bine fermierii cu substanțe de substituție, ei doresc ca Comisia să stabilească un obiectiv UE 2030 pentru creșterea vânzărilor de pesticide cu risc scăzut, la șase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. În același timp, Comisia trebuie să evalueze, de asemenea, metodologiile de accelerare a procesului de autorizare a pesticidelor cu risc scăzut și a biocontrolului, deoarece procedurile actuale de lungă durată reprezintă un obstacol semnificativ în calea adoptării acestora.

Normele se vor aplica gradual

Modificările introduse de noile norme ar fi graduale pentru a minimiza orice impact asupra securității alimentare, mai precizează Parlamentul European.

După vot, raportorul Sarah Wiener (Verzi, AT) a declarat: „Acest vot ne aduce cu un pas mai aproape de reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor chimice până în 2030. Este foarte pozitiv faptul că am reușit să convenim asupra unor compromisuri fezabile într-o discuție cu încărcătură ideologică și dominată de industrie. S-au găsit soluții practice, de exemplu, în ceea ce privește domeniile sensibile în care statele membre pot face excepții, dacă este necesar. Pentru mine a fost deosebit de important să mă asigur că o consiliere independentă privind măsurile preventive bazate pe gestionarea integrată a dăunătorilor va fi oferită gratuit fermierilor europeni.”

Parlamentul urmează să adopte mandatul său în timpul sesiunii plenare din 20-23 noiembrie 2023, după care este pregătit să înceapă negocierile cu statele membre ale UE.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole