spot_img

Prețurile la RCA vor fi plafonate până pe 30 iunie

Măsura este necesară pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024. Executivul invocă faptul că sunt prea puține mașini cu asigurare obligatorie. Statul intervine pentru a patra oară într-un an pentru a preveni creșterea prețurilor RCA.

Măsura este necesară pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor şi stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA, în vederea evitării efectelor negative în alte sectoare ale economiei, a arătat sursa citată.

”Am decis să venim cu această soluţie temporară, dar vitală pentru şoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto care se traduc printr-o piaţă caracterizată de un dezechilibru între cerere şi ofertă”, a explicat, potrivit News.ro, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii

Citește și: Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, gata de start din 19 martie

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea să fie ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii.

Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif care nu poate depăşi tariful mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Citește și: Din acesta an, România va fabrica un autoturism electric

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile menţionate este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către unităţile Poliţiei Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situaţii justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat, nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.

La 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule de 10.333.293, erau asigurate un număr de 7.053.399

Ministerul Finanţelor a menţionat că, în prezent, pe piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi, astfel că la 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule. 

”Este important de menţionat că în perioada ianuarie-martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asiguraţi. O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, dată la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023”, a arătat sursa citată.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole