Planeta tocmai a marcat o nouă etapă „șocantă”, cu 12 luni consecutive de căldură fără precedent, potrivit noilor date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. În aceeași zi, șeful ONU, Antonio Guterres, a susținut un discurs la New York despre schimbările climatice, numind companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic”. „Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a declarat Guterres. Adăugând că „avem nevoie de o ieșire de pe drumul către iadul climatic.”
Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai călduroasă astfel de lună înregistrată în toată lumea, arată datele Copernicus, potrivit CNN, citat de Digi24.ro
Canicula care s-a întins pe o perioadă de 12 luni este „șocantă, dar nu surprinzătoare”, având în vedere schimbările climatice cauzate de oameni, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus, care a avertizat că ce urmează este mai rău, cu excepția cazului în care poluarea cu combustibili fosili care provoacă încălzirea planetei este redusă.
Citește și: STUDIU | Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid
Copernicus și-a publicat datele în aceeași zi în care secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs pasional la New York despre schimbările climatice, condamnând companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic” și, pentru prima dată, făcând apel în mod explicit tuturor țărilor să interzicerea publicității produselor lor din combustibili fosili.
Guterres i-a îndemnat pe liderii mondiali să preia rapid controlul asupra crizei climatice.
„Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a spus el miercuri. „Avem nevoie de o ieșire de pe autostrada spre iadul climatic.”
1,5 grade C mai mult, în fiecare lună din 2023
Pe măsură ce temperaturile cresc, angajamentele climatice globale stau „atârnate de un fir de ață”, a avertizat Guterres.
Datele Copernicus au arătat că fiecare lună din iulie 2023 a fost cu cel puțin 1,5 grade mai caldă decât temperaturile de dinainte de industrializare, când oamenii au început să ardă cantități mari de combustibili fosili. Temperatura medie globală în ultimele 12 luni a fost cu 1,63 grade peste aceste niveluri preindustriale.
Conform Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. În timp ce acest obiectiv se referă la încălzirea de-a lungul deceniilor, mai degrabă decât la o singură lună sau un an, oamenii de știință spun că această breșă este un semnal alarmant.
„Acesta este un prevestitor al impacturilor climatice din ce în ce mai periculoase de la orizont”, a spus Richard Allan, profesor de climă la Universitatea Reading din Marea Britanie. Vestea vine în timp ce vestul SUA se confruntă cu primul val de căldură din această vară, cu temperaturi alarmante. Dar căldura fără precedent a lăsat deja o urmă mortală și distrugătoare în această primăvară.
Oamenii trebuie să înțeleagă fiecare zecime de grad de încălzire
Zeci de oameni au murit în India în ultimele săptămâni, când temperaturile au urcat la 50 de grade Celsius.
Temperaturile brutale din Asia de Sud-Est au cauzat morți, închiderea școlilor și recolte distruse, iar pe măsură ce căldura a crescut în Mexic, maimuțele au început să cadă moarte din copaci.
Aerul și oceanele mai calde alimentează, de asemenea, ploi mai abundente și furtuni distructive, cum ar fi cele care au lovit în acest an Statele Unite, Brazilia, Kenya și Emiratele Arabe Unite.
Căldura recentă este „o fereastră către un viitor cu căldură extremă care va provoca limitele supraviețuirii umane”, a spus Ben Clarke, cercetător la Institutul Grantham de la Imperial College London.
„Este vital ca oamenii să înțeleagă că fiecare zecime de grad de încălzire expune mai mulți oameni la căldură periculoasă și potențial mortală”, a spus el pentru CNN. „Evenimentele extreme produse de haosul climatic se adună, distrug vieți, zdrobesc economiile și sănătatea”, a spus Gutteres.
În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii
Omenirea are un impact imens asupra planetei, a spus el, asemănând-o cu meteoritul care a început procesul de distrugere a dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani.
„În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii”, a spus Guterres. „Noi suntem meteoritul. Nu suntem doar în pericol. Noi suntem pericolul.”
Guterres cere interzicerea reclamelor pentru combustibili fosili.
Discursul lui Guterres a făcut referire, de asemenea, la noi date publicate de Organizația Meteorologică Mondială, care a constatat o șansă de aproape 86% ca cel puțin unul dintre anii dintre 2024 și 2028 să doboare cel mai mare record de temperatură, stabilit în 2023.
OMM a calculat, de asemenea, o șansă de aproape 50% ca temperaturile medii globale pe întreaga perioadă de cinci ani între 2024 și 2028 să fie cu peste 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Acest lucru ar aduce lumea mai aproape de încălcarea limitei pe termen lung de 1,5 grade Celsius aflată în centrul Acordului de la Paris.
Guterres a dat vina pentru criza climatică pe companiile de combustibili fosili care „obțin profituri record și se bucură de trilioane de subvenții finanțate de contribuabili”, a spus el. Aceste companii au cheltuit miliarde de dolari de-a lungul deceniilor „denaturând adevărul, înșelând publicul și semănând îndoială”, a adăugat el. El a cerut fiecărei țări să interzică reclamele pentru combustibili fosili, similar interdicțiilor de publicitate implementate în întreaga lume pentru alte produse care dăunează sănătății umane, cum ar fi tutunul.
„Ne aflăm într-un moment al adevărului”, a spus el, adăugând că bătălia pentru o planetă vie va fi câștigată sau pierdută în acest deceniu. El a cerut liderilor mondiali să ia măsuri imediate, inclusiv reduceri uriașe ale poluării cauzate de încălzirea planetei și încheierea imediată a oricăror noi proiecte pe cărbune. El a împins țările bogate să se angajeze să renunțe la cărbune până în 2030, să reducă petrolul și gazele cu 60% până în 2035 și să mărească fluxul de finanțare către cele mai sărace și cele mai vulnerabile națiuni climatice.
„Nu putem accepta un viitor în care cei bogați sunt protejați în bule de aer condiționat, în timp ce restul umanității este lovit de vremea letală pe tărâmuri neimpozabile”, a spus Guterres.