Au o vedere de invidiat, știu să se întoarcă acasă și muncesc cât cinci persoane. Nu, nu sunt roboți, ci bondari. Un studiu aprofundat al unor experţi din Germania scoate la iveală un comportament cel puţin neobişnuit al bondarilor: îşi lasă urme în zbor, pentru ca atunci când se rătăcesc să ştie cum să revină acasă.
Se ştie că bondarii, în general albinele, au o vedere de invidiat: au ochi care pot distinge ultravioletele și majoritatea culorilor, cu excepția roșului, plus trei ochi simpli suplimentari specializați în detectarea luminii polarizate.
Spectaculos este şi simțul olfactiv al micuţelor zburătoare care îl depășește cu mult pe al nostru şi chiar şi pe al câinilor. Mai precis, este de 100 de ori mai sensibil și poate detecta droguri sau alte substanţe ilegale, dar şi explozivi în aeroporturi. Tot despre albine se crede că ar avea capacitatea testată să confirme sarcina la femei sau să depisteze cancerul în stadiu incipient.
Rezultatele studiului au fost publicate în Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Mai nou, cercetătorii au demonstrat că bondarii care se îndepărtează prea mult de locul unde îşi au familiile se pot folosi de simțul mirosului pentru a-și localiza cuibul.
Bondarii rătăciți aplică metoda „Hansel și Gretel”
„Aici arătăm că bondarii se bazează pe propriile urme de miros, pe care le depun la intrarea în cuib atunci când pleacă după hrană, pentru a-și găsi drumul înapoi atunci când indiciile vizuale nu sunt suficient de fiabile”, a spus Sonja Eckel, doctorandă la Departamentul de Neurobiologie al Universității Bielefeld (Germania).
Eckel și colegii săi au studiat în laborator comportamentul de orientare al bondarului de pământ (Bombus terrestris). În natură, acești bondari cuibăresc în găuri de șoarece abandonate, ascunse sub iarbă sau frunze, dar şi în clădiri părăsite unde e multă umezeală şi nu bate vântul.
Agricultorii folosesc bondarii pentru polenizare
Aceștia muncesc cât cinci oameni. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cei care au folosit aceste insecte pentru polenizare. Metoda salveavă mult timp și efort, iar producția este aproape dublă. Agricultorii români folosesc de câțiva ani buni bondari, ce sunt aduși cu avionul tocmai din Belgia, Italia sau Olanda.
Mai exact, în plantațiile de legume și fructe ecologice, care în prezent sunt la mare căutare. Până să ajungă pe rafturile magazinelor, acestea parcurg un drum destul de lung, iar de multe ori ele pot fi afectate de dăunători înainte de a fi culese.
În acest sens, fermieri utilizează tehnica care are la bază prădători, în special bondarii. Producătorii aduc în sere aceste insecte care sunt bune atât la polenizare, cât și la combaterea dăunătorilor. Inginerii horticoli afirmă că stupul cu bondari se amplasează în zona protejată, unde cresc diferite culturi.
Citește și: România, primul loc la numărul stupilor în ferme
Această metodă de combatere a prădătorilor este mai ieftină și necesită mai puțin lucru din partea fermierilor. Bondarii ar fi soluția cea mai potrivită și atunci când nu sunt brațe suficiente de muncă, dar și timp pentru stropirile împotriva dăunătorilor.
Specialiștii susțin că utilizarea bondarilor în agricultură are mai multe beneficii. Aceștia au cerințe mai mici decât albinele, sunt rezistenți și lucrează mai eficient la temperaturile scăzute. În același timp, bondarii transportă mai mult polen și impiedică apariția prădătorilor.