spot_img

Ministrul Mediului vrea să modifice sistemul de alertare a populației

Sistemul de alertare a populaţiei, pentru a localiza şi mai bine zonele inundate trebuie adaptat, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a explicat că sunt așteptate în continuare în decursul verii fenomene meteo extreme.

Ministrul a luat decizia ca urmare a deplasării pe care a făcut-o în zonele afectate de inundaţii, Arad, respectiv Hunedoara.

”Ceea ce s-a întâmplat la Arad a fost un fenomen meteo extrem, un adevărat potop. După estimările specialiştilor, peste 100 de litri, cantităţi de precipitaţii pe metru pătrat, localizate foarte punctual într-un singur sat, cu cantităţi mari de apă care au coborât de pe versanţi şi care, pur şi simplu, au prins respectiva populaţie în acea vale şi a măturat acea cantitate de apă totul în cale. Aici cred că va trebui să adaptăm sistemul de alertare a populaţiei, în primul rând, şi să vedem cum putem localiza şi mai bine aceste zone. Pentru că 10 kilometri mai departe nu era nicio problemă, deci vorbim de o situaţie foarte localizată şi, bineînţeles, de modalitatea în care populaţia înţelege să evalueze acele mesaje şi să se ferească din calea viiturilor”, a precizat Mircea Fechet. 

Fechet a explicat că mesajul RoAlert este unul standard, el se referă la fenomene meteo imediate. 

„Cred că am primit unul chiar în municipiul Bucureşti, dacă îmi amintesc bine, în urmă cu câteva zile. Uneori ele se confirmă, alteori nu. Din acest punct de vedere, ideal ar fi ca de cât mai multe ori să fie confirmate, pentru că dacă populaţia primeşte zece astfel de mesaje şi constată că de 10 ori nu s-a întâmplat nimic, probabil că există riscul să nu le mai ia în seamă”, a conchis el.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole