spot_img

Apele Române: Unda de poluare formată pe Dunăre în Serbia, stopată înainte de a ajunge în România

Unda de poluare formată anterior pe Dunăre în zona Celarevo (Serbia) a fost stopată înainte de a ajunge la graniţa României, poluarea neavând impact transfrontalier, informează Administraţia Naţională „Apele Române”.

Prin urmare, datorită măsurilor de intervenţie luate anterior de către echipele din Serbia, poluarea nu a avut impact transfrontalier. Conform informaţiilor primite de la echipele noastre, în tot acest interval de timp (de peste 36 de ore), la graniţa României cu Serbia nu s-au observat irizaţii petroliere, calitatea Dunării fiind în parametri normali”, se menţionează într-un comunicat al ANAR remis, joi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, pentru siguranţă, echipele ANAR vor continua monitorizarea apelor Dunării în zona Baziaş pentru încă 24 ore.

ANAR a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, cantitatea provenind de la o navă sub pavilion bulgăresc.

„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România -Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.”, a precizat sursa citată.

Unda de poluare va fi pe o distanță de circa 70-100 km

Potrivit specialiştilor, timpii estimaţi de către specialişti pentru propagarea poluării sunt de circa 24 – 30 de ore până la intrarea în ţară.

„Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de circa 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului. În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată. Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş”, a subliniat instituţia.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole