spot_img

Fondul pentru Mediu: Peste 130.000 de sisteme fotovoltaice, instalate la nivel național pentru persoane fizice

Numărul sistemelor fotovoltaice instalate pentru persoane fizice, la nivel naţional, va ajunge la 130.000, odată cu finalizarea ediţiei din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Anunțul a fost făcut într-o conferinţă de specialitate, de către Andrei Antipa, vicepreşedinte Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Noi ne ocupăm de celebrul program „Casa Verde„. (…) Suntem practic la a treia ediţie, sperăm ca să fie cea mai reuşită ca formă de organizare. Pe programul de anul acesta, unde am alocat două miliarde de lei, am transferat responsabilitatea analizei către instalatori, astfel încât să putem instala programele cât mai repede şi să nu le blocăm prin procese anevoioase de verificare. Astăzi (joi, 22 iunie, n.r.) s-a încheiat ultima regiune de dezvoltare. Am încercat să-l împărţim (programul, n.r.) pe regiuni de dezvoltare şi de aceea avem mai multe sesiuni de înscriere, astfel încât să fie repartizat cât de cât uniform la nivel naţional şi să nu forţăm foarte mult reţelele, şi aşa încărcate până acum. Odată cu finalizarea programului, vom reuşi să introducem, aşa cum ne-am propus, undeva la 80.000 de sisteme noi de fotovoltaice la nivel naţional, care împreună cu celelalte de la sesiunile precedente, vom ajunge la peste 120.000 – 130.000 de sisteme fotovoltaice pentru persoane fizice, la nivel naţional”, a transmis Antipa, la conferinţa PRIA Renewable Energy.

„Primul venit, primul servit”, un principiu european

Întrebat de ce se aplică principiul „Primul venit, primul servit” în selecţia programului „Casa Verde Fotovoltaice”, reprezentantul AFM a menţionat că este vorba despre un principiu european.

„Principiul „Primul sosit, primul servit” este un principiu european, nu e principiu românesc. E folosit în România foarte des, pentru că este foarte dificil să găseşti sistemul, mai ales pentru persoane fizice. Eu pe ce criterii stabilesc dacă anumite persoane fizice se califică sau nu ? Eu am o capacitate administrativă limitată… Ca să fac o evaluare concretă pe persoane fizice, unde sunt sute de mii de solicitanţi… Astăzi s-a încheiat ultima sesiune, la ora 9:10 fuseseră 500.000 de accesări. Săptămâna trecută am avut 3.800.000, a fost atacat site-ul AFM şi a rezistat cu surprinzător de bine. Sunt solicitări foarte multe. Noi nu putem evalua lucrurile acelea, pentru că oricum nu este relevant. Putem să le repartizăm la nivel naţional în aşa fel încât să nu suprasolicităm reţeaua, dar să punem criterii de selecţie pentru persoane fizice este nejustificat”, este de părere Andrei Antipa.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole