spot_img

Litoralul românesc riscă să fie afectat de distrugerea barajului Kahovka, Ucraina

OMS a anunțat prezența unei bacterii care provoacă holera

Poluarea provocată în Marea Neagră de distrugerea barajului din Ucraina va ajunge în aproximativ două săptămâni pe litoralul românesc. Anunțul aparține cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină, care monitorizează situația.

Direcția de Sănătate Publică din Constanța face zilnic teste ale calității apei mării, de pe litoralul românesc, după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra prezenței bacteriei care provoacă holera în zonele afectate de distrugerea barajului de pe râul Nipru.

Autoritățile din Odesa le-au cerut oamenilor să nu meargă pe jos de-a lungul coastei poluate și nici la plajă. Iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscului de holeră în zonele afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka.

Imaginile cu coasta acoperită de moloz au fost publicate de serviciul de presă al Forțelor Armate din Ucraina. Aceasta este plaja „Dolphin” – faimoasă în rândul ucrainenilor.

În zona s-a constatat o desalinizare majoră a Mării Negre – au anunțat autoritățile – și au fost înregistrate depășiri chiar și de nouă ori la nivelul de fier din apă.

Există patogenul pe litoralul românesc. Oricând pot apărea cazuri

Dr. Teresa Zakaria, responsabil tehnic al OMS pentru răspuns în situații de urgență: „Probele prelevate arată că există patogenul, deci la un anumit moment, am putea să găsim astfel de cazuri”.

Adrian Bîlbă, biolog: „Această bacterie trăiește și în ape salmastre, asta înseamnă că ar putea supraviețui și în zonele mai puțin sărate din NV Mării Negre, chiar și la noi”.

O suprafață de aproximativ o mie de kilometri pătrați din Marea Neagră este afectată, acum de poluarea provocată de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Pe o hartă a cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină zona este reprezentată cu verde închis. În ultimele cinci zile a tot crescut.

Florin Timofte, cercetător științific INCDM: „Dacă în trei zile a reușit să acopere zona asta, în următoarele zile mai mult ca sigur ajunge mai jos la gura de vărsare a Dunării, aici e vorba de Sulina. De aici, până aici probabil, încă șase zile, șapte zile, 10 zile și mai mult ca sigur în maxim 14 zile coboară până în zona litoralului turistic românesc”.

Prognoza stârnește îngrijoare. O ambarcațiune de la INCDM va pleca în larg într-o misiune de patru zile să ia probe din mare. Iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța va testa apa mării zilnic.

Analizele făcute în zona litoralului românesc au indicat că în acest moment apa Mării Negre este sigură pentru scăldat. Autoritățile anunță că în situația în care vor apare efecte ale poluării din Ucraina vor avertiza populația.

Cristina Mihaela Schipor, șefa Direcției de Sănătate Publică Constanța: „Monitorizăm apa de îmbăiere și ne pregătim cu proceduri pentru a mări parametrii de monitorizare, în sensul de a-i lărgi, să monitorizăm și alți parametri, așa încât să putem avea o oglindă foarte clară.”


spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole