Fiecare imobil nou construit cu destinație de locuință trebuie să prevadă componenta verde
Guvernul dorește lansarea unui program național de montare a instalațiilor fotovoltaice pe blocurile de locuințe existente. Programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu are și o componentă de eficiență energetică a clădirilor, care presupune un program național de montare a instalațiilor fotovoltaice pe blocurile de locuințe existente, pe lângă alte măsuri.
Iată cele trei măsuri de eficiență energetică anunțate în programul de guvernare:
- Inițierea unui program în urma căruia acoperișurile instituțiilor publice să poată fi acoperite de panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare instituție în parte;
- Inițierea unui program pentru condominii (blocuri sau locuințe colective), în urma căruia acoperișurile acestor clădiri să poată fi acoperite cu panouri fotovoltaice, în vederea dobândirii independenței energetice pentru fiecare clădire în parte.
- Fiecare imobil nou construit cu destinație de locuință să prevadă componenta verde (panouri fotovoltaice, iluminat inteligent, locuri de parcare în subteran și spații verzi).
Programul vorbește despre atingerea pragului de 100.000 de prosumatori în România până la finalul anului 2024, obiectiv la care ar urma să contribuie și programul național de subvenționare “Casa Verde Fotovoltaice” – 100.000 de noi proiecte ar urma să fie demarate prin program până la finalul acestui an.
În București există un proiect pilot de montare a instalațiilor fotovoltaice
În București, există în prezent un bloc în sectorul 6 unde locatarii au devenit mici prosumatori și vor beneficia de costuri reduse la consumul comun de energie electrică.
Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect pilot, dar sunt pe listă și celelalte sectoare. Fiecare asociație de proprietari înscrisă va primi 15.000 de euro. Totul a fost posibil prin proiectul „ÎntreVecini”.