spot_img

Dezastru în pădurile din Parcul Național Semenic, patrimoniu UNESCO

Schimbările climatice au lovit pădurea României într-un mod fără precedent. Sute de hecate cu păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost doborâte în noaptea de 13-14 iulie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agent Green. Cea mai apropiată stație meteo de la Bozovici a înregistrat un vânt de numai 60 kmh ori astfel de doborâturi necesită vânturi de peste 160 kmh. Asta denotă un fenomen amplificat local.

Reprezentanții Agent Green au vizitat dezastrul din Semenic și au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu.

Citește și: Upwelling, fenomen rar pe Litoral

Pădurile virgine sunt cele mai reziliente în fața intemperiilor. Astfel de efecte nu s-au mai înregistrat niciodată în Europa în păduri virgine. Dezastrele sunt însă comune în păduri plantate de om, mai ales în cele de conifere care nu au aceeași rezliență precum pădurile native. Acesta este cel mai puternic semnal de alarmă pentru politicieni, pentru oamenii de știință, pentru administrația silvică și pentru cetățeni că actualul cod silvic nu ia în calcul problema schimbărilor climatice.

Dezastrul din Semenic arată de asemena că toate pădurile strict protejate (aproximativ 2% din pădurea României) sunt vulnerabile în fața schimbărilor climatice atâta timp cât în jurul lor se practică tăieri care destabilizează pădurea.

Agent Green cere actualizarea codului silvic

Agent Green propune Președintelui României, Parlamentului și Guvernului să actualizeze codul silvic și nu în ultimul rând, organizația cere Ministerului Mediului și Romsilva să:

– nu intervină în niciun fel în dezastrul din Semenic (atât în situl UNESCO, cât și în afara acestuia) pentru a asigura stocarea de carbon din arborii doborâți și regenerarea naturală a pădurii

– să mărească zona tampon a sitului UNESCO astfel încât această să reprezinte o bandă lată de cel puțin 1km

– să protejeze strict 10% din pădurea României iar în restul pădurii să nu se mai practice tăieri rase și progresive ci doar selective pentru a asigura starea de masiv la nivelul întregii țări

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole