Primul week-end din luna august a adus pe litoralul românesc peste 170.000 de turiști. Se bucură de soare și plajă, dar nu și de apă caldă. Apa mării începe și ea să se încălzească după ce a fost cam rece zilele trecute.
Apa mării a fost rece din cauza fenomenului de upwelling. Așa se numește mișcarea prin care apa caldă este împinsă departe de mal odată cu schimbarea direcției vantului costier, iar în locul ei în apropierea țărmului ajunge apa mai rece și mult mai sărată.
Fenomenul este benefic pentru fauna marină pentru că aduce, spre suprafață, ape bogate în nutrienți. Bancurile de pești vin spre mal devenind, astfel, o bucurie pentru pescari. Este însă mai puțin plăcut pentru turiști.
Fenomenul s-a mai întâlnit în vara anului 2017
În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 – 24 de grade la doar 13 de grade. Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.
Citește și: De ce apa de la Techirghiol a devenit roz
Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (GeoEcoMar) declară pentru g4media.ro că răcirea apei care ni se pare anormală pentru această perioadă are legătură directă cu vântul de vest și mai ales sud-vest care bate dinspre mal și ”mătură” apa caldă de la suprafață spre largul mării, lăsând astfel să iasă la suprafață apa rece din adâncime:
”Fenomenul se numește upwelling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece. Imaginați-vă niște scări rulante: Ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică.
De ce durează mai mult fenomenul de upwelling
Dacă acum 20-30 de ani fenomenul dura doar câteva zile pe an, acum durează mai mult și are legătură cu schimbările climatice, în contextul creșterii numărului de zile cu vânt din Africa, mai explică directorul GeoEcoMar. Câte o săptămână cu vânt de sud-vest și, deci, cu apă rece, se întâmplă rar, mai adaugă Adrian Stănică.