spot_img

21 martie, 50 de ani de la un eveniment meteo excepțional din România

21 martie 1974, comuna Gurahonț din județul Arad. O zi tropicală la început de primăvară unde temperatura a trecut de 30 ºC. A fost cel mai devreme în an când în țară s-a înregistrat așa temperatură ridicată, potrivită lunii iunie.

Maxima a fost de +30,7 ºC la Gurahonț, în acea zi de martie 1974. Normalul perioadei ar fi fost de 11-12 C, așadar avem o abatere de aproape 20 de grade. La polul opus a fost ziua de 21 martie în 2018, când la prânz maxima a fost de -0,3 C și a nins în comuna din jud Arad.

În aceeași zi s-au înregistrat temperaturi extrem de mari la Săcuieni (Bihor), +29 ºC și la Vărădia de Mureș (+28,7 ºC), arată datele ANM trimise către HotNews.ro.

Zilele în care temperatura maximă trece de 30 ºC sunt considerate ”zile tropicale”

„Zile tropicale” sunt numite de către meteorologi acele zile în care temperatura maximă trece de 30 ºC, iar ele apar în general între a doua parte a lui mai și prima parte din septembrie la altitudinile joase. Exemplul Gurahonț arată că pot apărea la începutul decadei a treia din martie, în timp ce la final de an a fost un singur exemplu uimitor în noiembrie (30,5 ºC la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926). Aceea a fost cea mai târzie temperatură de peste 30 C măsurată vreodată în țară.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole