spot_img

Legea pentru stoparea risipei alimentare, promulgată de Klaus Iohannis

Proiectul de lege vine în contextul în care studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără este aruncată la gunoi în fiecare lună.

Prin această lege, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Ce măsuri va aduce noua lege

Mai puțină birocrație. Va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;

Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;

Citiți și: Fermierii afectați de secetă la culturile înființate în primăvara anului 2022 primesc banii pentru despăgubiri

Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează și ele alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi. 

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără: 

– reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;

– donarea alimentelor;

– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;

– folosirea alimentelor la compost.

România, țară în care deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Noua lege înseamnă o mână de ajutor și pentru antreprenori, pentru că presupune mai puțină birocrație.

Unul dintre obiectivele legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole