spot_img

VIDEO | Grecia, acoperită de o ceață portocalie, provocată de furtuna de praf din Sahara

Grecia sub praful saharian. Nori de praf aduse din Sahara au acoperit marți Atena și alte orașe grecești, unul dintre cele mai grave episoade de acest gen care au lovit țara din 2018 încoace, au anunțat autoritățile, informează The Guardian.

Autoritățile din Grecia avertizează că marile concentrații de praf din ultimele zile pot reduce lumina soarelui și vizibilitatea, în timp ce nivelurile tot mai ridicate de particule fine de poluare prezintă riscuri pentru sănătate.

„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara de la 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.

Grecia a fost deja lovită de norii de praf din Sahara la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, care au acoperit și părți din Elveția și sudul Franței.

Citește și: Praf saharian peste zăpada din Alpi

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. În timp ce cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri, putând ajunge în toată Europa.

Vânturile puternice din sud din ultimele zile au alimentat, de asemenea, incendiile timpurii neobișnuite din sudul țării.

Serviciul de pompieri a anunțat marți seară că în total 25 de incendii de vegetație au izbucnit în toată țara în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula balneară Paros, de la Marea Egee, suspectate că au declanșat accidental un incendiu de mărăciniș luni, a adăugat acesta. Nu au fost raportate pagube semnificative sau răniți, iar incendiul a fost stăpânit rapid.

Un alt incendiu care a izbucnit în Creta, în apropierea unei baze navale, a fost pus sub control marți.

Serviciul meteorologic grec a declarat că cerul va începe să se însenineze miercuri.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole