spot_img

FOTO | Praf saharian peste zăpada din Alpi

Cum se vede o stațiune de schi din Alpi. Elveția și sud-estul Franței sufocate de câteva zile de acest fenomen

O ceață excepțional de rară de praf saharian a învăluit sâmbătă Elveția și sud-estul Franței, provocând autoritățile să emită avertismente privind calitatea aerului, în timp ce o nuanță galbenă a colorat cerul, relatează France24 care citează AFP.

Fenomenul, care a început vineri în Elveția, aduce cu el „o înrăutățire foarte clară a luminii solare și a vizibilității. La aceasta se adaugă o creștere a concentrațiilor de particule fine”, a postat pe X serviciul meteo MeteoSuisse.

În condițiile în care praful s-a concentrat la mai puțin de 3.000 de metri altitudine, calitatea aerului a fost deosebit de afectată, aplicația de monitorizare airCHeck din Elveția semnalând niveluri ridicate de poluare într-un coridor care se întinde din sud-vest spre nord-est.

Calculele estimează că, în total, cantitatea de praf a ajuns la aproximativ 180.000 de tone, dublu față de nivelurile înregistrate în timpul unor evenimente similare recente, a declarat la postul public de radio Roman Brogli, meteorologul SRF Meteo.

În Franța pragul de poluare atmosferică a fost depășit sâmbătă

În Franța vecină, autoritățile locale din sud-estul și sudul țării au anunțat că pragul de poluare atmosferică a fost depășit sâmbătă, departamentul Herault cerând locuitorilor să evite efortul fizic intens, în special celor cu probleme cardiace sau respiratorii.

Deșertul Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. În timp ce cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri.

Nisipul dă o nuanță portocalie zăpezii și poate avea un impact asupra proceselor de topire, în special în cazul ghețarilor, care se micșorează pe măsură ce temperaturile medii cresc, prin reducerea capacității gheții de a reflecta lumina soarelui.

Situația ar trebui să se îmbunătățească duminică în Franța și Elveția.

Sursa foto: Facebook Meteoplus

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole