spot_img

STUDIU | Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid

Potrivit unui studiu recent, Europa se încălzește cel mai rapid, iar temperaturile sale cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU și agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus, au declarat într-un raport comun că, în prezent, continentul are posibilitatea de a dezvolta strategii specifice pentru a accelera tranziția către resurse regenerabile precum energia eoliană, solară și hidroelectrică, ca răspuns la efectele schimbărilor climatice, potrivit AP.

Estimările Copernicus indică faptul că pagubele generate de catastrofele climatice s-au cifrat la 13,4 miliarde euro, iar 80% din sumă poate fi atribuită inundațiilor provocate de precipitațiile mult peste medie ce au căzut în diverse locuri.

Într-un raport Copernicus se spune că temperatura medie globală a crescut cu 1,3 C față de perioada 1850-1900, iar în Europa media este de 2,3 C.

În 2023 s-a înregistrat un număr record de zile în care căldura resimțită în Europa a fost extremă pentru corpul uman și nici nu este de mirare, fiindcă primele zile de caniculă au apărut în aprilie, iar ultimele, la final de octombrie.

Ziua de 23 iulie 2023 a fost cel mai greu de suportat la nivelul Europei, deoarece 13% din suprafața continentului se afla sub un stres termic puternic cauzat de temperaturile de peste 35 C care au afectat simultan multe regiuni.

În 2023, Europa a avut parte nu doar de multă caniculă, ci și de cel mai mare incendiu de pădure

Temperaturi care, măsurate la stațiile meteo, indicau valori de 35-40 C sunt resimțite la valori mult mai înalte de corpul uman (chiar și la peste 46 C) din cauza absenței vântului și a spațiilor verzi insuficiente din orașe. Și umiditatea a contat enorm pentru instalarea disconfortului termic.

Europa a avut parte nu doar de multă caniculă, de secetă extremă și de furtuni, dar și de cel mai mare incendiu de pădure care a afectat vreodată continentul, unul care a distrus 96.000 de hectare în Grecia.

În 2023 maxima absolută de temperatură în România a fost de 42 C, înregistrată în iulie și în august, iar la nivel european au fost 48,2 C în Sicilia, la șase zecimi de grad de recordul european.

Martie, a zecea lună consecutivă de temperaturi lunare record

Acest raport este o completare la nivel continental a raportului emblematic al OMM privind starea climei globale, care este publicat anual de trei decenii și care, anul acesta, a fost însoțit de o „alertă roșie” care avertizează că lumea nu face suficient pentru a combate consecințele încălzirii globale.

Copernicus a anunțat că luna martie a marcat a zecea lună consecutivă de temperaturi lunare record. Temperatura medie la suprafața mării pentru apele oceanice aferente Europei a atins cel mai ridicat nivel anual în 2023, potrivit raportului privind Europa.

Raportul european se concentrează în acest an pe impactul temperaturilor ridicate asupra sănătății umane, menționând că numărul deceselor legate de căldură a crescut pe întregul continent. Acesta a precizat că peste 150 de vieți au fost pierdute în mod direct anul trecut în legătură cu furtuni, inundații și incendii de vegetație. Costul pierderilor economice legate de vreme și climă în 2023 a fost estimat la peste 13,4 miliarde de euro. ”Sute de mii de persoane au fost afectate de fenomene climatice extreme în 2023, care au fost responsabile de pierderi mari la nivel continental, estimate la cel puțin câteva zeci de miliarde de euro”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole