spot_img

Populații întregi de pești migrează spre ape mai reci. Ce legătură au peștii cu schimbările climatice

Populațiile de pești au început să simtă problemele legate de schimbările climatice. Aceștia se relochează în ape mai reci din apropierea celor doi poli ai Pământului ca urmare a încălzirii globale, este concluzia la care au ajuns autorii unui studiu recent. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Glasgow, majoritatea populaţiei globale de peşti se deplasează mai aproape de poli sau în ape mai adânci pentru a rămâne la temperaturi mai reci. 

Temperaturile în creştere afectează funcţii critice pentru vieţuitoarele marine, cum ar fi metabolismul, dezvoltarea şi reproducerea, potrivit Agerpres.

Vieţuitoarele marine au deseori un interval foarte îngust de temperatură tolerabilă, ceea ce înseamnă că diferenţele de temperatură din apă, oricât de mici, sunt imposibil de tolerat.

Populațiile de pești, cele mai afectate

Schimbările în viaţa marină s-au produs de şapte ori mai rapid decât răspunsurile animalelor de pe uscat.

Schimbările climatice au avut un impact substanţial asupra ecosistemelor marine în ultimul secol. Unele specii de pești au dispărut complet din anumite regiuni.

În timp ce în unele cazuri anumite specii de pești sunt capabile să-şi schimbe aspecte din biologia lor pentru a se adapta la condiţii mai calde, relocarea ar putea fi singura modalitate pentru a face faţă creşterilor rapide de temperatură.

Studiul a analizat date despre 115 specii de peşti din toate regiunile oceanice majore.

Este pentru prima dată când a fost realizată o astfel de analiză globală

”Am observat o tendinţă uimitoare, potrivit căreia speciile care trăiesc în regiuni care se încălzesc mai rapid manifestă cele mai rapide modificări în distribuţiile lor geografice”, a precizat Carolin Dahms, autoarea principală a studiului.

”E posibil ca rata de încălzire în anumite regiuni să fie prea rapidă, iar peştii nu au timp să se adapteze, aşa că relocarea ar putea fi cea mai bună strategie de supraviețuire”, a mai spus ea.

”În acelaşi timp, observăm că abilitatea acestora de adaptare este de asemenea afectată de alţi factori, cum ar fi pescuitul, iar speciile exploatate comercial se deplasează într-un ritm mai lent”, a adăugat Carolin Dahms.

Shaun Killen, coautor al studiului, a adăugat: ”Deşi relocarea spre ape mai reci ar putea permite acestor specii să persiste pe termen scurt, rămâne de văzut cum reţelele de hrană şi ecosistemele vor fi afectate de aceste schimbări”.

”Dacă prada acestor specii nu se mută la rândul ei sau dacă aceste specii devin invazive în noul amplasament, ar putea exista urmări serioase de-a lungul timpului”, a explicat acelaşi cercetător.

Studiul, intitulat ”Efectele schimbării temperaturii asupra deplasării arealului peştilor marini: o meta-analiză a predictorilor ecologici şi metodologici”, a fost publicat în revista Global Change Biology.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole