spot_img

Italia s-a confruntat cu un fenomen meteorologic care a mai avut loc în urmă cu 80 de ani. Ce spun climatologii. FOTO

Scene dramatice în Italia. Luna mai a creat dezastre în partea de nord-est a Italiei. Inundațiile devastatoare au fost cauzate de un eveniment meteorologic care se produce „o dată la două secole”, legătura cu schimbările climatice nefiind un factor determinant în acest caz, au afirmat experţi, relatează AFP și Agerpres.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare au surprins modurile dramatice în care autoritățile au intervenit în unele cazuri pentru a-i salva pe sinistrați.

Raportul grupului de climatologi europeni şi americani ai iniţiativei World Weather Attribution (WWA), publicat miercuri, indică faptul că luna mai a cunoscut cele mai abundente precipitaţii „în două secole”.

Potrivit grupului, al cărui scop este să demonstreze legături fiabile între încălzirea globală şi anumite fenomene meteorologice, astfel de evenimente, în această regiune şi în această perioada a anului, nu devin mai frecvente sau mai intense.

Inundațiile din Italia, explicate de climatologi

„Precipitaţiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat WWA într-un comunicat, recunoscând că aceste concluzii sunt „neobişnuite” în contextul schimbărilor climatice. 

Atmosferele mai calde pot reţine mai multă umiditate, ceea ce conduce adesea la precipitaţii mai frecvente şi mai intense în întreaga lume, aminteşte sursa citată. 

Alte evenimente legate de schimbările climatice sunt în creştere în toată Italia, cu o tendinţă generală spre secetă, dar şi modificări ale anotimpurilor care conduc la averse potenţial mai puţin frecvente, însă mai intense.

Impactul inundaţiilor din Emilia-Romagna a fost agravat de o secetă de doi ani în nordul peninsulei, care a lăsat pământul uscat şi dur şi incapabil să absoarbă apa. În acelaşi timp, decenii de urbanizare au crescut riscul de inundaţii. 

„Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepţional al unui astfel de eveniment”, a insistat Davide Faranda, coautor al raportului şi climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace.

Ultimul dezastru care se compară ca amploare a avut loc în urmă cu peste 80 de ani

Faranda a ţinut să precizeze că raportul nu afirmă că schimbările climatice nu au avut niciun rol în aceste inundaţii, ci că această corelaţie a depăşit sfera de cercetare a grupului său. 

„Deşi episoadele de ploi abundente de primăvară nu se intensifică în Emilia-Romagna, precipitaţiile extreme se intensifică în alte părţi ale Italiei”, a mai spus el.

Aproape 94% din municipalităţile italiene sunt ameninţate de alunecări de teren, inundaţii şi eroziunea costieră, potrivit Institutului Italian pentru Protecţia şi Cercetarea Mediului (ISPRA). 

Regiunea Emilia-Romagna este extrem de ameninţată de aceste fenomene, cu o istorie de inundaţii şi alunecări de teren, însă singurul dezastru care se apropie ca amploare de cel din luna mai datează din 1939, potrivit studiului.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole