spot_img

Peste 300 de stații de încărcare pentru mașini electrice în România

Oficialii Renovatio e-charge au anunțat astăzi că Uniunea Europeană (UE), prin intermediul CINEA, va acorda companiei un grant de 9,5 milioane de euro pentru construcția în România a unui număr de 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice. Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte și Renovatio e-charge.

„Consorțiul EXPAND-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150kW – 350kW), destinate vehiculelor electrice ușoare și grele de transport marfă. UE finanțează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.

Compania acestuia face parte din ecosistemul de companii Renovatio și administrează în prezent cea mai mare rețea de încărcare a mașinilor electrice din România, care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare la nivel național.

Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio e-charge va instala până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.

Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7

Un detaliu foarte important este posibilitatea utilizatorilor de a plăti fără înregistrare prealabilă sau contract comercial la noile terminale.

„Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum și cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu.

Semnarea recentă a acordului de finanțare dintre CINEA ȘI EXPAND-E a confirmat statusul, calendarul și livrabilele celui mai mare proiect de infrastructură de încărcare a mașinilor electrice finanțat de agenția europeană de la înființare și până în prezent.

Membrii Consorțiului EXPAND-E au început deja identificarea și securizarea terenurilor, realizarea testelor de fezabilitate și a procedurilor de achiziții de echipamente.

Grantul UE a atras și capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum și capital de lucru adițional de la membrii consorțiului și câteva instituții financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiții adiționale, cât și încrederea investitorilor în proiect și în creșterea pieței vehiculelor electrice.

42 de stații pentru mașini electrice în 7 locații din Ungaria

Adițional, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare proiectul EXPAND-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locații din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global EXPAND-E și asigurând acoperirea a 23 state membre UE.

Cei de la Eldrive România instalează și ei stații de încărcare pentru mașini electrice în 26 de parcuri de retail din România aflate în portofoliul Square 7 Properties și Mitiska REIM. Primele stații sunt deja funcționale în Giurgiu Shopping Park, începând cu luna iulie 2023.

Toate celelalte stații urmează să fie instalate și puse în funcțiune până la finalul anului acesta și în 2024. În total este vorba despre mai mult de 100 de stații care cumulează peste 300 de puncte de încărcare.

În Shopping Park Giurgiu sunt patru stații de 50 kW + 22 kW, unde pot fi încărcate opt mașini electrice simultan. Toate stațiile Eldrive din Shopping Park Giurgiu sunt marca ABB și asigură o putere de încărcare de până la 50 kW atunci când utilizatorii folosesc conectorul de încărcare rapidă (DC) și până la 22 kW putere când este utilizat conectorul de încărcare semi-rapidă (AC).

„Colaborarea dintre Eldrive România și Square 7 Properties arată determinarea pe care o avem în a dezvolta infrastructura de încărcare pentru mașini electrice, în toată țara”, a declarat Camelia Sin, Country Manager Eldrive în România.

Până la final de 2023 și pe parcursul lui 2024 vor fi date în folosință noi stații de încărcare Eldrive în întreg portofoliul de parcuri de retail Square 7 Properties și Mitiska REIM. Fiecare amplasament are autorizații specifice și date de punere în folosință diferite.

„Square 7 Properties are peste 15 ani de experiență în construcția administrarea de parcuri de retail moderne în România. Dezvoltăm cu atenție la impactul asupra mediului, și, după certificările sustenabile ale construcțiilor noastre, dotarea cu stații de încărcare electrică a reprezentat o acțiune firească pentru noi”, a declarat Brîndușa Grama, Head of Asset Management la Square 7 Properties.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole