Valul de căldură pe care meteorologii l-au denumit Cerberus se extinde în sudul Europei și nord-vestul Africii și va aduce temperaturi record în zilele următoare. Este de așteptat ca temperaturile să treacă de 40 de grade Celsius în anumite zone din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia, scrie BBC.
În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8 de grade Celsius. A fost emisă o alertă cod roșu pentru 10 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența. Marți, un bărbat de 44 ani, care lucra la marcarea cu vopsea a trecerilor de pietoni în orașul Lodi, lângă Milano, a murit din cauza căldurii extreme. S-a prăbușit în timp ce lucra, a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat.
„Ne confruntăm cu un val de căldură insuportabil. În orele de caniculă trebuie luate toate măsurile de precauție utile pentru a evita tragedii precum cea petrecută la Lodi”, a scris pe Twitter politicianul italian Nicola Fratoianni.
O imagine din satelit înregistrată de Copernicus a arătat că temperatura la sol în regiunea Extremadura a atins marți 60 de grade Celsius.
Citește și: 13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius
„Este adevărat că temperaturile au crescut, dar mult, mult mai sus decât în alți ani”, a declarat pentru Reuters Alejandrina Coy, din Madrid.
Met Office a avertizat că vineri va fi cea mai caldă zi. Potrivit BBC Weather, în sudul Europei temperaturile vor trece de 40 de grade.
„Valul de căldură care afectează părți din sud-vestul Europei și nord-vestul Africii este așteptat să se extindă spre est, ajungând în cele din urmă în Orientul Mijlociu, în cursul acestei săptămâni. Comunitățile din regiunile afectate ar trebui să se aștepte la efecte asupra sănătății și la incendii de vegetație”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Met Office, Grahame Madge.
Acest avertisment vine după ce Organizația Meteorologică Mondială a declarat că începutul acestei luni că a fost cea mai fierbinte săptămână pentru Planetă.
Oamenii de știință au spus că schimbările climatice combinate cu apariția în acest an a fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
Schimbările climatice, scăpate de sub control
El Nino este un tipar natural care determină creșterea temperaturilor în întreaga lume, precum secetă și ploi abundente.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că „situația la care asistăm acum este demonstrația că schimbările climatice sunt scăpate de sub control”.
După Cerberus urmează Charon
În Praga, temperaturile ar putea ajunge sâmbătă până la 36 de grade Celsius, cu mult peste media lunii iulie, de 24 de grade Celsus. Meteorologii italieni avertizează că după valul Cerberus urmează un altul, pe care l-au numit Charon și care va duce temperaturile iar spre 43 de grade în Roma și 47 de grade în Sardinia.
Recordul de temperatură din Europa de 48,8 grade Celsius a fost înregistrat pe insula italiană Sicilia, în august 2021.
Peste 60.000 de oameni au murit în Europa din cauza căldurii, anul trecut și temerea e că actualul val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară.
Pe insula spaniolă Mallorca, linia telefonică de urgență a fost asaltată de sesizări privind cazuri de insolație. Experții climatologi spun că perioadele cu vreme extrem de caldă devin din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice duc la temperaturi record.
Centrul european pentru prognozele meteo pe termen mediu a transmis că la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.