spot_img

13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Joi, 13 iulie, se anunţă cea mai fierbinte zi de la începutul anului. Temperaturile ar putea depăşi 42 de grade Celsius la soare în sudul ţării, unde a fost un chin şi astăzi. Cea mai mare temperatură resimţită a fost 41 de grade Celsius, la Calafat, iar cea mai mică, 38, la Bucureşti. 

Meteorologii au emis miercuri trei atenționări cod galben: două de caniculă și una de vijelii și ploi torențiale. Temperaturile continuă să crească, iar joi vor ajunge la 40 de grade la umbră. 

COD GALBEN FURTUNI

Primul cod anunță fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Intră în vigoare miercuri la ora 15:00 și va fi valabil până joi la 06:00. Vor fi afectate nord-vestul și centrul țării, dar și zonele montane.

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină. Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

COD GALBEN CANICULĂ

Un alt cod galben, valabil miercuri, anunță un val de caniculă și disconfort termic ridicat. Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

.

COD GALBEN CĂLDURĂ

Un al treilea cod galben emis de ANM va fi valabil de joi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie, și anunță un val de căldură și disconfort termic ridicat. Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termicnse va accentua, iarnindicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului senvor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

Cea mai fierbinte zi rămâne deocamdată ziua de 13 iulie.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole