spot_img

Pădurile vor fi controlate și monitorizate prin satelit

Pădurile vor fi controlate și monitorizate prin intermediul unui sistem informatic integrat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului. Instituția condusă de Mircea Fechet a anunțat deschiderea celor şase oferte depuse pentru servicii de dezvoltare şi implementare a unui sistem naţional de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, procedura de evaluare având ca termen începutul lunii septembrie.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, valoarea contractului este de 35,5 milioane de lei.

„PNRR – Digitalizare în domeniul mediului: MMAP a finalizat procedura de depunere a ofertelor pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a fondului forestier naţional prin intermediul imaginilor satelitare. Ofertele au fost depuse în cadrul proiectului ‘Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat’ inclus în Componenta 7 – Transformare Digitală, Investiţia 5 – Digitalizare în domeniul mediului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se precizează în documentul postat pe pagina de Facebook a Ministerului mediului.

Proiectul o valoare totală de 46 milioane euro

Acest proiect, cu o valoare totală de 46 milioane euro, are în vedere dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziţia unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare şi a unor senzori mobili LiDAR. Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 kilometri pătraţi.

Citește și: Peste 4,1 milioane de hectare de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut

„România are un fond forestier extrem de valoros, de aceea avem nevoie de stabilitate, perseverenţă şi continuitate în politicile publice, astfel încât valorile pe care le protejăm să fie în centrul preocupărilor întregii societăţi. În ultimii ani, dezvoltarea SUMAL 2.0, cel mai modern şi complex astfel de sistem din Europa, a contribuit decisiv la credibilizarea mesajelor pe care le transmitem către Uniunea Europeană, în vederea clasării procedurii de infringement din domeniul pădurilor. Completarea SUMAL 2.0 cu informaţii din imagini satelitare, cu cele oferite de sistemul de supraveghere video asigurat de camere performante amplasate în 350 de puncte sensibile identificate la nivel naţional şi cu datele obţinute prin intermediul tehnologiei LiDAR, ne va permite reducerea timpului de reacţie şi intervenţie, optimizând resursele de control existente, dar mai ales va demonstra tuturor că pădurile României sunt gestionate într-un mod sustenabil”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole