spot_img

Peste 4,1 milioane de hectare de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut

De la an la an, omenirea pierde păduri tropicale virgine. Numai anul trecut, potrivit unui nou studiu, citat de DPA, și preluat de Agerpres a dispărut o suprafață de păduri tropicale echivalentă cu suprafața Elveţiei.

Aproximativ 4,1 milioane de hectare acoperite de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut, fiind parţial distruse de incendii de vegetaţie, dar, în principal, de activităţile umane asociate cu defrişările.

Calculul realizat de World Resources Institute (WRI) din Washington, care a fost publicat marţi, estimează că păduri care au o suprafaţă echivalentă cu cea ocupată de 11 terenuri de fotbal sunt distruse în fiecare minut.

Regiunile tropicale au pierdut cu 10% mai mult din pădurile lor primare în 2022 în raport cu anul 2021, au descoperit reprezentanţii WRI, care consideră că ritmul acestor distrugeri este „necruţător”.

Pădurea primară – o pădure naturală neatinsă de oameni – are o importanţă vitală în conservarea biodiversităţii şi în stocarea dioxidului de carbon.

Păduri tropicale din Brazilia și din Republica Democrată Congo, afectate în mare măsură

Pădurile tropicale din Brazilia şi din Republica Democrată Congo au continuat să fie cele mai afectate, precizează acelaşi raport. Defrişările s-au accentuat dramatic în două ţări africane, Ghana şi Angola, precum şi într-o ţară sud-americană, Bolivia.

În schimb, anumite ţări, inclusiv Indonezia şi Malaezia, au reuşit să îşi menţină distrugerile de păduri tropicale la un nivel relativ scăzut în 2022.

Cu ajutorul platformei Global Forest Watch, numeroase organizaţii care luptă pentru conservarea naturii, coordonate de WRI, au putut să monitorizeze schimbările produse la nivelul suprafeţelor ocupate de păduri începând din 2014, folosind tehnologii satelitare şi alte metode.

WRI întocmeşte un raport anual în colaborare cu o bază de date administrată de Universitatea Maryland din Statele Unite.

Suprafaţa de păduri tropicale distruse în 2022 a emis 2,7 gigatone de CO2, au calculat autorii studiului. Această cantitate este echivalentă cu emisiile anuale generate de arderea carburanţilor fosili în India.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole