spot_img

Vopsirea în alb a acoperișurilor ar putea ajuta la scăderea temperaturii? Oamenii de știință au studiat fenomenul în Barcelona

Schimbarea paletei climatice a unui oraș pentru a combate căldura. Acoperișurile să fie vopsite în alb și extinderea spațiilor verzi. Aceasta a fost propunerea unor oameni de știință pentru a combate efectul de insulă de căldură din Barcelona.

În condițiile în care efectul de insulă de căldură a dus la o creștere cu 8 grade Celsius a temperaturii în centrul orașului, un grup de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona susține că, dacă toate acoperișurile din oraș ar fi vopsite în alb, temperaturile ar scădea cu până la 4,7 grade Celsius în timpul valurilor de căldură, notează Euronews.

”Orașele cu insule de căldură urbană ar putea să-și vopsească acoperișurile în alb. În cadrul studiului nostru am detectat o scădere medie a temperaturii de 0,8 grade. Și se ajunge până la cu 4 grade mai puțin în anumite zone și în timpul anumitor ore ale zilei”, spune Sergi Ventura, meteorolog la universitate.

Potrivit acestui studiu, materialele de construcții existente în Barcelona rețin radiația solară, contribuind la încălzirea orașului. Vopsind acoperișurile în alb, aceste suprafețe vor putea să reflecte o mai mare parte din lumina soarelui, evitându-se supraîncălzirea clădirilor.

Citește și: Record după record. Pământul a doborât pentru a treia oară într-o săptămână recordul de temperatură 

Cercetătorii susțin că propunerea lor ”low-cost” este chiar mai eficientă decât extinderea spațiilor verzi și spun că în prezent colaborează cu autoritățile în vederea punerii ei în practică.

În aprilie, Spania înregistra deja 35 de grade

Încă din luna aprilie, în Spania erau înregistrate peste 35 de grade. Meteorologii anunțau încă de atunci că o masă de aer cald şi uscat venită dinspre Africa va provoca o creştere bruscă a temperaturilor în Spania. Agenţia naţională de meteorologie avertiza că situaţia din aprilie va fi specifică unei perioade de vară.

Conform celor mai recente date, Europa se încălzește mai repede decât restul planetei, cunoscând creșteri ale temperaturilor anuale între 1,7 și 1,9 grade Celsius în zonele urbane.

Pentru Barcelona, 2020 a fost cel mai călduros an din ultimele două secole.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole