spot_img

Imagini impresionante | Furtună uriașă de nisip în Mexic

În nordul Mexicului, o furtună de nisip a doborât zeci de stâlpi de electricitate și copaci. Videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare arată cum un nor imens de praf acoperă și întunecă cerul, conform meteoradar.ro.

Mai multe zone din nord-vestul Mexicului au fost lovite de o furtună uriașă de nisip. „Zidul de nisip” s-a rostogolit peste orașele Guaymas și Empalme din Golful California, unde cerul a căpătat o culoare maronie.

Vântul ce a însoțit furtuna de praf a doborât numeroși stâlpi de iluminat, copaci și rețele de telefonie. Unele clădiri au fost avariate, iar mașinile au fost îngropate sub dărâmături. 

Aproximativ 80% din cei 200.000 de locuitori din zonele afectate au rămas fără curent electric din cauza furtunii. Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână acasă pentru propria siguranță.

Această furtună de nisip se mai numește și haboob

Astfel de furtuni puternice pot atinge rafale de vânt de până la peste 80 de kilometri pe oră și sunt cunoscute și sub numele de „haboob”. Ele pot ridica nisip fin și particule de praf până la sute de metri în aer și se pot extinde uneori pe distanțe de până la 150 de kilometri.

Citește și: ONU trage un semnal de alarmă: Terra, la un pas de catastrofă

Aceste furtuno apar cu regularitate și în deșertul Gobi din China, în Peninsula Arabică, în Australia, Africa de Nord sau Argentina, printre altele. Statul Arizona din Statele Unite se confruntă, de asemenea, în mod regulat cu astfel de furtuni de nisip.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole