spot_img

ONU trage un semnal de alarmă: Terra, la un pas de catastrofă

”Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice”, avertizează Secretarul General al ONU, care subliniază că deja schimbările climatice sunt scăpate de sub control. Săptămâna trecută au fost atinse de 2 ori cele mai mari recorduri de temperaturi existente pe Pământ.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, este mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit specialiștilor, măsurătorile au arătat că de joia trecută până miercuri, temperatura medie în lume a fost cu 0,04°C mai mare decât oricare altă săptămână din cei 44 de ani de evidență, potrivit datelor platformei climatice a Universității din Maine.

Citește și: NASA | Cum ar arăta emisiile de CO2 care se acumulează în atmosfera Pământului dacă ar fi vizibile din spațiu

Totodată, măsurătorile au mai arătat că, miercuri, temperatura medie a Pământului a rămas la maximul record de 17,8°C.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite, ale cărei cifre sunt considerate standardul de aur în datele climatice, a anunțat, în schimb, că nu poate valida cifrele, care rămân deocamdată neoficiale.

Schimbările climatice în combinație cu fenomenul El Nino

„Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu fenomenul El Nino și condițiile de vară, observăm temperaturi record la suprafață în multe locații de pe tot Globul”, spun oficialii NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea fenomenului El Nino, va duce la și mai multe temperaturi record.

„Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino. În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele.

Citește și: Peste 200 de boli noi apărute în urma schimbărilor climatice

Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă. Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

Alex Găvan: viața de peste 100 de ani pe Pământ, depinde ce facem acum

Alex Găvan, activist de mediu, spune că viața de peste 100 de ani pe Pământ depinde de ceea ce facem acum.

„Ce se va întâmpla peste 10 ani, 20 de ani, 30 de ani, dacă noi o să mai fim, depinde de ceea ce facem noi acum. Nu cred că se mai poate vorbi deja de combaterea schimbărilor climatice. Așa cum sputea si Guterres, probabil suntem dincolo de punctul de ,,no return”, dar în schimb, putem să mitigăm aceste schimbări climatice”.

Gabriel Păun, președinte „Agent Green” este îngrijorat de schimbările climatice din ultima săptămână și crede că oamenii trebuie să acționeze în scopul combaterii fenomenului.

”Nu cred că mai putem să ne permitem să ne rugăm, să sperăm, trebuie să transformăm absolut totul în acțiune. Nu mă îngrijorează atât de mult depășirea unor recorduri, ci frecvența depășirii unor recorduri de toate felurile, pe toate colțurile planetei”.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole