spot_img

”Fierb” Oceanele! Cea mai caldă lună MAI înregistrată vreodată

Fierb Oceanele. Suprafața oceanelor a înregistrat cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată, anunţă miercuri serviciul european Copernicus.

”Temperaturile la suprafaţa oceanelor ating niveluri-record, iar datele arată că temperatura medie a tuturor mărilor pe care nu există gheaţă, în mai 2023, este mai mare decât în orice altă lună mai”, anunţă într-un comunicat adjuncat directorului serviciului european Copernicus privind modificări climatice (C3S), Samantha Burgess.

Serviciul se bazează pe analize pe calculator generate pe baza a miliarde de măsurători provenind de la sateliţi, dar şi de la nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume.

Unele date folosite de către Copernicus sunt din 1950.

8 Iunie, Ziua Mondială a Oceanelor

Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele asupra planetei şi a speciei umane.

Tema pentru 2023, dedicată acestei zile, este „Planet Ocean: tides are changing” („Planeta Ocean: mareele se schimbă”).

Luna mai, cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată pe glob

În ceea ce priveşte temperaturile de pe întregul glob, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.

”Mai 2023 a fost a doua cea mai caldă la nivel mondial, iar un semnal El Niño continuă să apară în Pacificul Ecuatorial”, declară Samantha Burgess.

El Niño este un fenomen climatic natural, asociat în general unei creşteri a temperaturii şi o secetă accentuată în anumite părţi ale lumii şi ploi puternice în altele.

El a avut loc ultima oară în 2018-2019 şi a condus la un episod deosebit de lung, de aproape trei ani, al La Niña, care provoacă efecte inverse şi o scădere a temperaturii.

La începutul lui mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estima că există o probabilitate de 60% ca El Niño să se dezvolte până la sfârşitul lui iulie şi de 80% până la sfârşitul lui septembrie.

Cel mai ridicat nivel înregistrat în 2022. Apa sărată devine mai sărată, iar cea dulce devine mai dulce

Un studiu recent arată că oceanele din toată lumea continuă să ajungă la temperaturi record, în condițiile în care anul 2022 a fost cel mai călduros din istorie, conform unui studiu recent, transmite joi agenţia Xinhua.

Cercetarea care a fost realizată de un grup de 24 de oameni de știință în mare parte din China, Statele Unite și Italia a fost publicată în jurnalul internațional Advances in Atmospheric Sciences.

Citește și: Ghețarii din Groenlanda se topesc de trei ori mai repede decât la începutul anilor 1900

Comparativ cu anul 2021, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, cei 2.000 de metri din straturile superioare ale oceanelor Pământului au absorbit o cantitate mai mare de căldură, „suficientă pentru a fierbe 700 de milioane de ceainice, fiecare conţinând 1,5 litri de apă”, a declarat Cheng Lijing, unul dintre autorii studiului, cercetător la Institutul de Fizică Atmosferică din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.

Peste 90% din căldura globală ajunge în oceane.

Încălzirea oceanelor reprezintă un indicator esenţial pentru cuantificarea schimbărilor climatice deoarece peste 90% din căldura globală ajunge în oceane.

Cheng Lijing consideră că această creştere a temperaturii oceanelor este o dovadă în plus a încălzirii globale.

Recordurile privind încălzirea oceanelor au fost doborâte aproape anual începând din anul 2017. Şi, ca urmare a răspunsului întârziat al oceanelor la încălzirea globală, tendinţa observată de creştere a temperaturilor acestora va persista timp de zeci de ani, a menţionat Cheng.

Pe lângă temperaturi, studiul a calculat şi salinitatea apei oceanelor şi a constatat că zonele cu un nivel ridicat de salinitate au prezentat o creştere a valorilor acesteia, în timp ce opusul era valabil în zonele cu un nivel redus de salinitate.

Modelul „apa sărată devine mai sărată, iar cea dulce devine mai dulce” a atins cel mai ridicat nivel înregistrat în 2022, se arată în studiu.


spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole