Până în 2050, va fi un munte de deșeuri dacă lanțurile de reciclare nu pornesc acum
Ne luptăm pentru ele, investim, le promovăm, doar că foarte puțin timp alocăm și faptului că panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
Experții susțin că peste 20-30 de ani, miliarde de panouri vor fi eliminate și înlocuite, iar toate acestea devin deșeuri.
„Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 W, așa că dacă numărați atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare.”, spune Dr Rong Deng, un expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea din New South Wales din Australia, scrie BBC.
În Marea Britanic există deja zeci de milioane de panouri solare
Potrivit guvernului britanic, în Marea Britanie există zeci de milioane de panouri solare. Dar lipsește infrastructura specializată pentru a le casa și recicla.
Experții în energie fac apel la acțiuni guvernamentale urgente pentru a preveni un dezastru de mediu global care se profilează.
„Va fi un munte de deșeuri până în 2050, cu excepția cazului în care lanțurile de reciclare pornesc acum”, spune Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
„Producem din ce în ce mai multe panouri solare – ceea ce este grozav – dar cum vom face față deșeurilor?” a adăugat expertul.
Franța va inaugura prima fabrică din lume de reciclare a panourilor solare
Se speră că un pas major va fi făcut la sfârșitul lunii iunie, când se deschide oficial în Franța prima fabrică din lume dedicată reciclării integrale a panourilor solare.
Citește și: Ministerul Mediului şi AFM încurajează energia solară prin programul Casa Verde Fotovoltaice
Compania specializată în reciclare solară, ROSI, care deține instalația, în orașul alpin Grenoble, speră să poată extrage și reutiliza 99% din componentele unei unități.
Pe lângă reciclarea fronturilor de sticlă și a ramelor din aluminiu, noua fabrică poate recupera aproape toate materialele prețioase conținute în panouri, cum ar fi argintul și cuprul, care sunt de obicei unele dintre cele mai greu de extras.
Aceste materiale rare pot fi ulterior reciclate și reutilizate pentru a face noi unități solare mai puternice.
Fragmente de argint recuperate din panouri solare, la uzina ROSI din Grenoble
Metodele convenționale de reciclare a panourilor solare recuperează cea mai mare parte a aluminiului și a sticlei – dar ROSI spune că sticla, în special, este de o calitate relativ scăzută.
Sticla recuperată prin aceste metode poate fi folosită pentru a crea plăci, sau în sablare – poate fi amestecată și cu alte materiale pentru a face asfalt – dar nu poate fi folosită în aplicații în care este necesară sticlă de calitate superioară, cum ar fi producția de noi panouri solare.
Perioada de boom
Noua uzină ROSI se va deschide într-o perioadă de boom pentru instalațiile de panouri solare.
Capacitatea mondială de generare a energiei solare a crescut cu 22% în 2021. Aproximativ 13.000 de panouri solare fotovoltaice (PV) sunt montate în Regatul Unit în fiecare lună – majoritatea pe acoperișurile caselor private.
În multe cazuri, unitățile solare devin relativ neeconomice înainte de a ajunge la sfârșitul duratei de viață estimate. Modelele noi, mai eficiente, evoluează la intervale regulate, ceea ce înseamnă că se poate dovedi mai ieftin să înlocuiești panourile solare care au doar 10 sau 15 ani cu versiuni actualizate.
Dacă tendințele actuale de creștere sunt susținute, spune doamna Collier, volumul de deșeuri de panouri solare ar putea fi uriaș.
„Până în 2030, credem că vom avea patru milioane de tone [de fier vechi] – ceea ce este încă gestionabil – dar până în 2050, am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global„.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, lumea produce în prezent un total de 400 de milioane de tone de plastic în fiecare an.
Reciclarea, cea mai provocatoare problemă
Motivul pentru care există atât de puține facilități pentru reciclarea panourilor solare este că nu au existat multe deșeuri de procesat și reutilizat până de curând.
Prima generație de panouri solare casnice se apropie abia acum de sfârșitul duratei de viață. Având în vedere că acele unități se apropie acum de pensionare, experții spun că sunt necesare măsuri urgente.
„Acum este momentul să ne gândim la asta”, spune doamna Collier, directorul adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.
Franța este deja lider în rândul națiunilor europene când vine vorba de procesarea deșeurilor fotovoltaice, spune Nicolas Defrenne. Organizația sa, Soren, colaborează cu ROSI și cu alte firme, coordonând dezafectarea panourilor solare în toată Franța.
Echipa lui de la Soren a experimentat diferite moduri de a recicla ceea ce colectează: „Aruncăm totul în perete și vedem ce se lipește”.
Panourile solare sunt delaminate pentru a recupera materiale prețioase
La uzina de înaltă tehnologie a ROSI din Grenoble, panourile solare sunt demontate cu grijă pentru a recupera materialele prețioase din interior – cum ar fi cuprul, siliciul și argintul.
Fiecare panou solar conține doar fragmente minuscule din aceste materiale prețioase și acele fragmente sunt atât de împletite cu alte componente încât, până acum, nu a fost viabilă din punct de vedere economic separarea lor.
Dar pentru că sunt atât de valoroase, extragerea eficientă a acestor materiale prețioase ar putea schimba jocul, spune domnul Defrenne.
„Peste 60% din valoare este conținută în 3% din greutatea panourilor solare”, spune el.
Echipa de la Soren speră că, în viitor, aproape trei sferturi din materialele necesare pentru fabricarea de noi panouri solare – inclusiv argint – pot fi recuperate din unitățile fotovoltaice retrase și reciclate – pentru a ajuta la accelerarea producției de panouri noi.
Citește și: Doar 1% din populația lumii respiră aer care nu depășește limitele de calitate a aerului
În prezent, nu există suficient argint disponibil pentru a construi milioanele de panouri solare care vor fi necesare în tranziția de la combustibilii fosili, spune domnul Defrenne: „Puteți vedea unde aveți un blocaj de producție, este argint”.
Între timp, oamenii de știință britanici au încercat să dezvolte o tehnologie similară cu ROSI.
„Greutatea tuturor noilor panouri solare vândute anul trecut în Franța a fost de 232.000 de tone – așa că, până se vor uza în 20 de ani, atât va trebui să colectez în fiecare an.
„Când se întâmplă asta, scopul meu personal este să mă asigur că Franța va fi liderul tehnologic al lumii”.