spot_img

Brașovul candidează pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025

Brașovul concurează cu alte nouă orașe din șase țări pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025, fiind singurul oraș din România, înscris în competiția organizată de Comisia Europeană.

Cele 10 orașe care au trecut de prima etapă a competiției sunt:

  1. Brașov (România)
  2. Brescia (Italia)
  3. Cagliari (Italia)
  4. Graz (Austria)
  5. Guimarães (Portugalia)
  6. Logroño (Spania)
  7. Novara (Italia)
  8. Poznań (Polonia)
  9. Rzeszow (Polonia)
  10. Vilnius (Lituania)

Etapa a doua: Modul în care Brașovul își guvernează tranziția ecologică

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană.

Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană.

Câștigătorul va primi un premiu financiar în valoare de 600.000 de euro

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, câștigătorul Capitalei Verzi Europene va primi un premiu financiar de 600.000 de euro pentru a implementa acțiuni cheie în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol.

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor.

Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

„Brașovul este primul oraș din România care și-a propus ca, într-un timp scurt, să devină un model în domeniul protejării mediului și al sustenabilității, astfel încât să devină Capitala Verde a României.

Multe dintre demersurile și proiectele noastre din ultimii ani au făcut ca acest obiectiv să devină unul dezirabil, astfel încât orașul nostru să aibă o calitate crescută a vieții și să fie un deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi.

De la transportul în comun ecologic, la proiectele care ne fac un oraș independent energetic, toate ne dau șansa de a ne poziționa în avangarda orașelor europene sustenabile. Acesta a fost motivul pentru care ne-am depus candidatura la titlul de Capitală Verde a Europei în 2025.

Am trecut de prima etapă, iar acest lucru ne onorează, mai ales că suntem singurul oraș din România aflat în faza actuală a competiției. Ce este la fel de important, această candidatura ne și obligă. Ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Brașovului într-un oraș cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural”, a declarat primarul Allen Coliban.

sursa foto: Primăria Brașov

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole