spot_img

„Bihor Curat – WasteBook”, aplicația pentru raportarea deșeurilor

Descarci aplicația și raportezi locul unde deșeurile au fost abandonate sau nu s-a respectat calendarul de colectare, o pubelă sparte sau diverse alte probleme legate de mediu în localitățile din județul Bihor. Președintele ADI Ecolect Group Bihor, Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a prezentat vineri, aplicaţia integrată privind managementul deşeurilor în judeţ numită Bihor Curat – WasteBook.

Aplicația a fost realizată într-un proiect cu finanţare europeană şi va putea fi folosită şi de cetăţeni pe telefoanele smart.

Cu ajutorul aplicației ,,Bihor Curat – Wastebook”, bihorenii vor avea acces la toate informațiile necesare pentru a colecta corect deșeurile:

  • ghid de colectare
  • graficul de ridicare de la fiecare adresă
  • posibilitatea de a sesiza depozitări ilegale

„Vreau să vă spun că această aplicaţie este, după ştiinţa noastră, cea mai performantă aplicaţie de acest tip din ţară, din acest moment. Ea a fost prezentată ca model de bună practică şi la ultima sesiune a Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România. Aplicația este un proiect realizat de ADI Ecolect Group, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, în valoare de 407.000 lei, şi a presupus realizarea unei aplicaţii mobile pentru cetăţeni, organizarea unor cursuri de pregătire pentru responsabilii de mediu din cadrul celor 101 primării din judeţ şi promovarea proiectului. Aplicația a fost dezvoltată de compania Eco Soluţii Online SRL şi a costat 214.914 lei, cu TVA”, a declarat Mircea Mălan într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că s-a urmărit simplificarea cât se poate de mult a relaţiei dintre toţi cei care participă la gestionarea problematicii deşeurilor: cetăţeanul, primăria, Ecolect şi operatorii de salubritate.

Prin intermediul acestei aplicaţii, printre primele şi puţinele din ţară, ce poate fi descărcată gratuit pe telefoanele smart, bihorenii vor avea acces la toate informaţiile necesare pentru a colecta corect deşeurile. Platforma este disponibilă în limbile română, maghiară şi engleză.

Cei care descarcă aplicaţia, vor primi, prin tragere la sorţi, câte un sejur la pensiuni turistice sau vouchere de la Decathlon

„Bihor Curat – WasteBook” pune la dispoziţie date precum: un ghid pentru colectarea separată a deşeurilor pe categorii, calendarul de colectare din zona utilizatorului şi informaţii despre centrele şi punctele de colectare (orare, preţuri, modul de predare, ce deşeuri sunt acceptate), inclusiv despre colectarea deşeurilor cu regim special (cauciucurile, medicamentele etc). De asemenea, se vor oferi informaţii despre campaniile din judeţ, pentru colectarea deşeurilor electrice, textile sau altele ce nu fac parte din cele cinci categorii gestionate direct de operatorii de salubritate.

Aplicaţia oferă cetăţenilor posibilitatea de a raporta deşeurile abandonate în locurile publice, de a solicita transport individual de deşeuri de la operatorul din zonă şi de a depune sesizări sau reclamaţii privind serviciul de salubritate.

O componentă interesantă a aplicaţiei oferă posibilitatea cetăţenilor să îşi ofere bunurile de care nu mai au nevoie, dar în stare corespunzătoare, altor bihoreni care le-ar putea folosi.

Contractul de finanţare a fost încheiat în 24 august 2022, având 10 luni termen de execuţie, însă în ultimele trei luni a trecut printr-o perioadă de încercare, în care s-au creat deja aproape 5.000 de conturi. Promovarea aplicaţiei va continua prin diverse modalităţi. Cei care descarcă aplicaţia, vor primi, aleator, prin tragere la sorţi, câte un sejur la pensiuni turistice sau vor primi vouchere de la Decathlon pentru materiale sportive.

”Am primit sesizări şi despre pubele sparte sau deşeuri abandonate sau nerespectarea calendarului de colectare”

Managerul de proiect, Istvan Vesselenyi, specialist în managementul deşeurilor din cadrul Ecolect, a afirmat că aplicaţia este stabilă şi permite comunicarea cu bihorenii.

„Problemele sunt foarte diferite, am primit sesizări şi despre pubele sparte sau deşeuri abandonate sau nerespectarea calendarului de colectare. Sunt informaţii importante pentru noi, pentru că noi monitorizăm contractele cu operatorii, cu salubriştii din judeţ, şi putem astfel îmbunătăţi sistemul”, a precizat managerul de proiect.

Valoarea totală a proiectului „Aplicaţie integrată privind managementul deşeurilor în judeţul Bihor” este de 407.261,50 lei, inclusiv TVA, din care contribuţia Uniunii Europene din FSE este de 339.248,84 lei şi contribuţia din bugetul naţional – 59.867,43 lei.

Valoarea cofinanţării eligibile a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group este de 8.145,23 lei.

ADI Ecolect Group este formată din toate administraţiile oraşelor şi comunelor din Bihor, şi este responsabilă de implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), funcţional din 2010.

Aplicația poate fi descărcată gratuit. 

  • Link descărcare Android: 
spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole