spot_img

Agenția Europeană de Mediu avertizează: Europa s-ar putea confrunta cu situații „catastrofale”

Europa s-ar putea confrunta cu situații „catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, a avertizat luni Agenția Europeană de Mediu (AEM).

„Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul”, a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.

„Aceste evenimente reprezintă noua normalitate”, a insistat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferințe de presă. „Ele trebuie să reprezinte, de asemenea, un semnal de alarmă”, a precizat ea.

Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă.

Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, se arată în raport.

Guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile

„Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă”, potrivit raportului.

Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede. „Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice”, a insistat Ylä-Mononen.

Cu toate acestea, agenţia a recunoscut „progresele considerabile” realizate „în înţelegerea riscurilor climatice (…) şi în pregătirea pentru acestea”.

Pentru AEM, regiunile cele mai expuse la riscuri sunt sudul Europei (incendii, penuria de apă şi efectele acesteia asupra producţiei agricole, impactul căldurii asupra muncii în aer liber şi a sănătăţii) şi în zonele costiere şi de joasă altitudine (inundaţii, eroziune, intruziunea apei sărate).

Cu toate acestea, nordul Europei nu este scutit de riscuri, a subliniat instituția, după cum o demonstrează recentele inundații din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole