spot_img

Aer poluat în Chișinău. Agenția de Mediu anunță că sunt concentrații mari de dioxid de azot și alte substanțe

Agenția de Mediu anunță că în ultimele două zile s-au acumulat poluanți în aer. Concentrația maximă a depășit norma sanitară în Chișinău pentru dioxid de azot de până la 1,4 ori. Se atestă și o creștere a concentrației de fenol de 1,1 ori, și a formaldehidei de 1,8 ori. Specialiștii spun că fenomenul concentrării particulelor de poluanți este determinat de influența sectorului de aer cald în combinație cu vântul slab, conform publika.md.

Măsurătorile atestă concentrații sporite și în municipiul Bălți, pentru dioxid de azot de  până la 1,6 ori și de aldehidă formică de 1,5 ori. Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale. 

Poluanții vor dispersa în câteva zile din Chișinău

Fenolul este un compus solid, cristalin, de culoare albă și volatil. Sursele de proveniență sunt transportul auto, centralele termoelectrice, fabricile de piele și fabricile de mobilă. De cele mai multe ori fenolul pătrunde în atmosferă în rezultatul pavării drumurilor.

Citește și: NASA | Cum ar arăta emisiile de CO2 care se acumulează în atmosfera Pământului dacă ar fi vizibile din spațiu

Aldehida formică, care este un alt poluant frecvent întâlnit în aer. Sursele de proveniență sunt transportul auto, centralele termoelectrice, uzinele chimice și de rafinare a petrolului, fabricile de mobilă, cât și cele de tutun. 

Specialiștii Agenției Naționale de Mediu din Chișinău dau asigurări că în următoarele zile, sub influența maselor de aer rece, a ploilor prognozate și a intensificărilor vântului poluanții se vor dispersa.  

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole