spot_img

Avertismentul specialiștilor: iulie, cea mai fierbinte lună din ultimii 120 de ani

Populația lumii a îndurat în perioada 3-10 iulie cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, iar meteorologii avertizează că urmează mult mai multe zile caniculare. Există șanse mari ca luna iulie să înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani, avertizează experții, potrivit The Guardian.

Nivelurile în creștere de dioxid de carbon din atmosferă și vânturile puternice care au plutit deasupra Atlanticului au declanșat deja valuri de căldură în Texas, Grecia, Spania, Italia și o mulțime de alte națiuni. Alerte meteo de cod roșu au fost emise în toată Europa, în timp ce incendiile de vegetație au făcut ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii și în Navarra, în Spania.

Totodată, obiective turistice, precum Acropole, au fost închise, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius. Pământul nu a experimentat nimic asemănător de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică Mondială.

Citește și: Grecia a interzis turiștilor să urce dealul Acropolei, iar incendiile de pădure au afectat Croația

„Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă”, a declarat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice al OMM.

Afirmația a fost susținută de Karsten Haustein, cercetător în radiații atmosferice la Universitatea Leipzig.

„Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună vreodată, adică de la Eemian (perioada interglaciară), cu aproximativ 120.000 de ani în urmă.”

„Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Pe lângă declanșatorii actualelor valuri de căldură record, un eveniment El Niño în creștere în Pacific începe să-și facă simțită prezența pe tot globul. El Niño este un eveniment climatic periodic care are loc atunci când circulația Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă și temperatura acestuia crește, provocând efecte de căldură în întreaga lume.

„Un El Niño tipic adaugă temporar aproximativ 0,2°C la temperatura medie globală”, a spus Jeff Knight, manager de modelare a variabilității climatice, pentru Met Office.

Planeta s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius de la Revoluția Industrială din cauza gazelor care captează căldura, emise de combustibilii fosili și ca urmare a distrugerii naturii.

Citește și: Anticiclonul Cerberus lovește Europa. O imagine din satelit arată 60 de grade la sol în Spania 

În Europa, temperaturile au crescut de aproape două ori mai repede. Consecințele unui nou val de căldură record care va avea loc foarte curând vor fi profunde și periculoase, adaugă oamenii de știință. În prezent, se estimează că peste 61.000 de oameni au murit din cauza temperaturilor ridicate care au cuprins Europa vara trecută. Există o șansă mare ca numărul de morți din 2022 să fie depășit în țări precum Grecia, Spania și Italia, care ar putea suferi cele mai grave consecințe din cauza valului de căldură.

Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”.

El a avertizat că, dacă lumea va persista în amânarea măsurilor cheie necesare pentru limitarea emisiilor de combustibili fosili, planeta va trece „printr-o situație catastrofală”.

Mulți oameni de știință au avertizat de mai bine de 30 de ani că arderea continuă a combustibililor fosili ar declanșa valurile de căldură pe care le trăim acum.

„Nu ar trebui să fim deloc surprinși de temperaturile globale ridicate”, a declarat pentru BBC profesorul Richard Betts, climatolog la Met Office și Universitatea din Exeter, adăugând că ”totul este o confirmare a ceea ce știm de mult timp și vom vedea din ce în ce mai multe extreme”, avertizează el.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole