spot_img

FOTO. Grecia a interzis turiștilor să urce dealul Acropolei, iar incendiile de pădure au afectat Croația

Grecia a închis vineri Acropole în cea mai călduroasă parte a zilei pentru a proteja turiștii. Incendiile de pădure au făcut ravagii în Portugalia, Spania, Franța și Croația, mistuind case și amenințând vieţile a mii de oameni, în vreme ce o mare parte din Europa se topeşte sub un val de căldură care a împins temperaturile dincolo de 40 de grade Celsius, scrie Reuters. În același timp, peste 100 de milioane de americani s-au confruntat, de asemenea, cu o perioadă prelungită de vreme sufocantă.

Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.

Societatea Meteorologică Italiană a numit valul de căldură Cerberus, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante ca paznic la porțile iadului.

Temperaturile de săptămâna viitoare ar putea depăși recordul actual al Europei – 48,8 grade Celsius înregistrat în Sicilia în august 2021.

Meteorologii italieni au numit următoarea fază a valului de căldură european „Charon” – o referire la feribotul care transporta sufletele morților în mitologia greacă.

Arizona a avut deja 15 zile la rând temperaturi de 43,3 grade Celsius

Săptămâna trecută, în lume s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, oamenii de știință dând vina pe combinația dintre încălzirea globală pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră și impulsul pe termen scurt dat de El Niño, un model regulat de vreme caldă care își are originea în Pacific.

În multe locuri din sud-vestul Statelor Unite, unde verile fierbinți sunt norma, sunt prognozate în zilele următoare temperaturi extreme care ar putea bate recorduri.

Orașul Phoenix din Arizona a avut deja 15 zile la rând cu temperaturi care au depășit 43,3 grade Celsius, iar clinicile mobile au tratat persoane fără adăpost care au suferit arsuri de gradul trei și deshidratare severă.

61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa

Impactul căldurii extreme din timpul verii a fost adus în atenție de un studiu realizat săptămâna aceasta, potrivit căruia peste 61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa din cauza căldurii sufocante.

Joan Ballester, profesor la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că Franța a învățat lecții din canicula mortală din 2003, lecții pe care țări precum Italia, Grecia, Spania și Portugalia le-ar putea urma.

„Există măsuri care sunt relativ ieftine, cum ar fi, de exemplu, coordonarea entităților publice care să facă și un recensământ al populațiilor vulnerabile”, a declarat Ballester, coautor al studiului din această săptămână.

„Dar există și măsuri mult mai costisitoare, cum ar fi, de exemplu, reproiectarea orașelor pentru a îmbunătăți condițiile de locuit”, a declarat el pentru Reuters.

La Atena, unde temperaturile au atins maxime de peste 40 de grade Celsius, autoritățile au închis, de la prânz până la ora locală 17.00 (între 09.00 GMT-14.00 GMT), Acropole, unde se află templul Partenon, vizitat de milioane de turiști anual.

Mulțimi uriașe au format mai devreme cozi lungi în căldură pentru a intra în sit, mulți dintre ei purtând pălării și ventilatoare, alții bând apă și purtând umbrele. Dealul devine deosebit de sufocant din cauza altitudinii și a lipsei de umbră.

Ministerul grec al protecției civile a avertizat asupra riscului de incendii de pădure în cinci zone și le-a spus oamenilor să nu dea foc buruienilor. Incendiile de vegetație au afectat, de asemenea, părți din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii.

Persoanele în vârstă mai sărace, expuse riscului

Medicii au avertizat că persoanele în vârstă mai sărace, cu probleme de sănătate existente, sunt cele mai expuse riscului.

„Aceștia suferă de probleme cardiace, bronșită cronică, accident vascular cerebral, insuficiență renală”, a declarat Angel Abad, de la biroul de dezvoltare durabilă de la spitalul La Paz din Madrid.

„Majoritatea au un mediu socio-economic scăzut și știm că, în aceste cazuri, persoanele care nu au aer condiționat sunt mai vulnerabile. Ei se confruntă cu un risc mai mare și cu o mortalitate mai mare la sosirea la o secție de urgență”, a adăugat Abad, specialist în medicină preventivă și sănătate publică.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole