spot_img

16 tineri au dat în judecată SUA pentru că le-a fost încălcat dreptul la un mediu sănătos

A început primul proces privind schimbările climatice din SUA

Un proces istoric privind schimbările climatice din Statele Unite s-a deschis luni în Montana, după ce mai mulți de tineri au dat în judecată statul din nord-vestul țării, acuzându-l că le-a încălcat dreptul constituțional la un „mediu curat și sănătos”, potrivit AFP.

Cazul, cunoscut sub numele de „Held v. Montana”, este urmărit îndeaproape, deoarece rezultatul său ar putea sprijini alte procese din întreaga țară, vizând atât industria combustibililor fosili, cât și autoritățile.

Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, susțin că „efectele periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice” le-au făcut rău – copiii fiind foarte vulnerabili la aceste efecte, care nu fac decât să se agraveze.

„Tinerii ca mine înțeleg care este miza”, a explicat Grace Gibson-Snyder, în vârstă de 19 ani, într-un comunicat emis de Our Children’s Trust, una dintre asociațiile care îi reprezintă pe reclamanți în acest proces.

„Înțelegem că avem puțin timp la dispoziție pentru a ne îndepărta de combustibilii fosili pentru a asigura un viitor sigur pentru noi și pentru copiii noștri”, a adăugat ea.

Procesul se desfășoară la Helena, capitala statului Montana

În centrul procesului se află un articol din constituția locală care prevede că „statul și fiecare persoană trebuie să mențină și să îmbunătățească un mediu curat și sănătos în Montana pentru generațiile prezente și viitoare”.

Grupul de tineri nu cer nicio despăgubire, dar solicită întocmirea unei declarații care să ateste că drepturile lor au fost încălcate. Acesta ar trebui să fie primul pas către o acțiune legislativă.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole