spot_img

Scandalul celor 500 de urși a ajuns până la Parlamentul European

Ordin de ministru prin care dă liber la vânătoarea a 486 de urși 

În perioada imediat următoare ar urma să fie împușcați aproximativ 500 de urși. Anunțul a fost făcut chiar de Barna Tánczos în ultima sa zi de mandat în fruntea ministerului Mediului.

”Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție.

Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial”, a scris Barna Tánczos pe pagina sa de Facebook.

Între timp, organizația de mediu Agent Green a trimis o petiție Parlamentului European prin care reclamă acțiunile ministerului împotriva animalelor sălbatice.

„Urșii bruni sunt sacrificați ca trofee pentru vânători”, au scris activiștii. 

Fostul ministru a mai scris că în Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora.

”În ultimele 905 zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România”, a scris Tánczos.

Dacă Academia Română dă aviz pozitiv, ordinul de ministru va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra imediat în vigoare. 

Cum s-a ajuns la aceste cifre

Ministerul Mediului a ajuns la aceste cifre în urma unui studiu parțial în care a estimat că în România sunt undeva la 8.000 de urși bruni, un calcul făcut după raportările vânătorilor, numărul derogărilor și al dosarelor de pagube.

Ordinul vine și cu câteva condiții pentru vânători.

De exemplu, ei nu au voie să împuște urși a căror blană valorează mai mult de 500 de puncte CIC, punctaj internațional care se calculează în funcție de mărimea animalului și frumusețea lui, și nici femele cu pui.

„Au murit prea mulți oameni, am plătit prea mulți bani pentru despăgubiri. Atacurile se înmulțesc, interacțiunea om-urs generează prea multe conflicte. Obligația noastră este să apărăm viața umană și bunurile create de om”, spunea Barna Tánczos, la începutul lunii aprilie, când a anunțat proiectul de ordin de ministru.

Incidența pagubelor produse de urși a crescut, arată în referatul de aprobare, iar statul a plătit în ultimii doi ani despăgubiri de aproape 13 milioane de lei. De când au fost eliminate cotele de vânătoare în 2016, au avut loc 154 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, în urma cărora au murit 14 oameni, mai precizează ordinul ministrului. 

Activiștii de mediu au depus o petiție la Parlamentul European

„Conflictele om-urs sunt provocate chiar de vânători”

Activiștii de mediu au cerut de mai multe ori retragerea ordinului, inclusiv într-o dezbatere publică organizată la începutul lunii mai la Ministerul Mediului, spunând că acesta are la bază un studiu incomplet, cu calcule greșite și în contradicție cu normele europene.

Ursul brun este specie protejată prin Directiva Habitat a Uniunii Europene, care interzice vânătoarea animalelor sălbatice, inclusiv a urșilor, lupilor și pisicilor sălbatice.

Agent Green a trimis în urmă cu câteva zile o petiție Parlamentului European și face apel la for să ia măsuri în privința acțiunilor din România legate de vânătoarea urșilor bruni. Organizația susţine că ordinul vizează exact interesul industriei de vânătoare.

„Urșii bruni sunt sacrificați în România din cauza lipsei măsurilor de conservare, ca trofee pentru vânători. Conflictele om-urs sunt provocate chiar de ei”, au scris activiștii în scrisoarea către Parlament. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole