spot_img

Record de temperatură în Cuba pentru această perioadă din an: 40,1 grade Celsius

Cuba a înregistrat joi, 11 aprilie, un record de temperatură de 40,1 grade Celsius în partea sudică a teritoriului său, potrivit Centrului de previziuni din cadrul Institutului de Meteorologie, în contextul în care august era de obicei cea mai călduroasă lună a anului, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Recordul absolut de temperatură maximă din Cuba a fost doborât JOI, 11 aprilie”, a anunţat centrul menţionat, citat vineri de presa de stat cubaneză. La ora locală 15:00, a fost înregistrată „o valoare de 40,1 grade Celsius la staţia meteorologică din Jucarito, în provincia Granma”, au precizat reprezentanţii centrului.

Vârful de căldură din această parte a insulei se datorează influenţei accentuate a presiunii atmosferice înalte, radiaţiilor solare puternice, acoperirii reduse de nori şi vânturilor slabe, au explicat specialiştii cubanezi.

Precedentul record de temperatură din Cuba a fost înregistrat la o altă staţie meteorologică din aceeaşi provincie: 39,7 grade Celsius, pe 12 aprilie 2020.

Potrivit meteorologilor, august este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în insulele din Marea Caraibilor.

Un raport al ONU a confirmat la sfârşitul lunii martie că 2023 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor, cu o temperatură medie la suprafaţa Terrei care a fost cu 1,45 grade Celsius peste nivelul de referinţă din era preindustrială.

Potrivit acestui raport, există „o probabilitate ridicată” ca anul 2024 să fie marcat la rândul său de temperaturi record.

Creșterea temperaturii globale pe termen lung este cauzată de creșterea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă. Declanșarea fenomenului El Nino la jumătatea anului 2023 a contribuit la creșterea rapidă a temperaturilor.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole