spot_img

Premierul Belgiei susține propunerea lui Macron privind o „pauză” de reglementare europeană în materie de mediu

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat marți că este în favoarea unei „pauze” europene de reglementare privind standardele de mediu, așa cum a propus președintele francez Emmanuel Macron, potrivit Le Figaro, citat de G4Media.

„Ceea ce trebuie să evităm acum este supraîncărcarea bărcii, adăugând la obiectivele privind emisiile de CO2, de exemplu, noi standarde privind dioxidul de azot, noi standarde legate de legea privind refacerea mediului natural, noi standarde în domeniul biodiversității”, a declarat liderul liberal flamand la postul de televiziune de limbă olandeză VRT.

Premierul belgian calcă astfel pe urmele lui Emmanuel Macron, care la 11 mai a făcut apel la o „pauză europeană de reglementare” în materie de mediu, afirmând că Uniunea Europeană a făcut „mai mult decât toți vecinii săi” și că acum „are nevoie de stabilitate”. În timp ce cea mai mare parte a planului UE privind clima a fost adoptată (reforma pieței carbonului, încetarea vânzărilor de mașini cu motoare cu combustie internă etc.), negocierile sunt dificile pentru alte texte-cheie ale „pactului verde” european privind biodiversitatea, pesticidele și emisiile poluante ale fermelor de creștere a animalelor.

Moratoriu privind legislația referitoare la pesticide

„Cer să apăsăm butonul de pauză, dar nu în privința CO2. Pentru CO2 trebuie să ne menținem ambiția deplină, dar pentru celelalte probleme cer să vedem dacă este momentul potrivit pentru a face totul în același timp”, a declarat premierul Alexander De Croo.

El a spus că se teme de „o situație în care există atât de multe reguli încât industria noastră nu le mai poate gestiona (…) și atunci nu ne vom atinge obiectivele de reducere a emisiilor de CO2, deoarece industria este cea care va trebui să le pună în aplicare”.

De asemenea, el s-a arătat îngrijorat de riscul „pierderii impulsului care există în prezent pentru combaterea schimbărilor climatice” și de „scepticismul larg răspândit”.

Copreședintele partidului Ecolo, partener în coaliția lui De Croo spune că declarațiile acestuia sunt halucinante

„Declarațiile lui Alexander De Croo sunt halucinante. Nu am alt cuvânt pentru a le descrie. Erodarea biodiversității este la fel de îngrijorătoare ca și schimbările climatice”, a reacționat pe Twitter Jean-Marc Nollet, copreședinte al partidului Ecolo, partener în coaliția lui Alexander De Croo. „Dacă vrem să păstrăm o planetă locuibilă, dacă vrem să le oferim un viitor mai bun copiilor noștri, nu se pune problema să apăsăm pe butonul ‘pauză’”, a adăugat el.

Principala forță politică din Parlamentul European, grupul de dreapta PPE, cere un „moratoriu” asupra acestor proiecte legislative legate de pesticide și de refacerea naturii, alarmându-se că acestea vor avea un impact prea puternic asupra agricultorilor și vor „amenința” siguranța alimentară. Marți, comisia pentru agricultură a Parlamentului European a votat împotriva unuia dintre aceste texte cheie, care impune statelor membre obiective de refacere a ecosistemelor din zonele terestre și maritime afectate de poluare sau de agricultura intensivă.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole