spot_img

Mașinile electrice, motiv de scandal între SUA – China. UE, somată să intervină

Președintele Ford: lumea occidentală va fi invadată de vehicule electrice chinezești

China a dezvoltat foarte rapid o industrie a mașinilor electrice, care acum face ca Uniunea Europeană, la presiunea multor țări europene, în special Franța să fie pe punctul de a-i declanșa un război economic. Aceste lucru, îl spune și Bill Ford, președintele producătorului auto american.

“China a reușit să dezvolte foarte rapid și la o scară foarte largă vehiculele electrice, iar acum le exportă. Mașinile nu au ajuns încă aici, dar credem că acest lucru se va întâmpla la un moment dat și trebuie să fim pregătiți”, a declarat Bill Ford, președintele producătorului auto american cu același nume.

În luna februarie, compania a anunțat că intenționează să investească 3,5 miliarde de dolari pentru a construi în Michigan o fabrică de baterii pentru vehiculele electrice. La uzina respectivă ar urma să folosească tehnologia CATL, o companie chineză producătoare de baterii pentru vehicule electrice. Acordul dintre cele două companii a atras atenția unor senatori americani, care au cerut administrației Biden să cerceteze înțelegerea dintre Ford și CATL.

Citește și: Mașinile electrice, preferatele românilor în luna mai 2023. Care a fost cea mai vândută mașină

Bill Ford, strănepotul lui Henry Ford, fondatorul companiei, a declarat că fabrica din Michigan ar oferi inginerilor american șansa de a învăța cum să folosească tehnologia chinezească și apoi de a o utiliza ei înșiși. Fabrica din Michigan este deținută integral de Ford. Acolo vor lucra angajații noștri, iar tot ceea ce facem este să folosim tehnologia (CATL). Asta e tot”, a explicat șeful producătorului auto american.

La rândul său, directorul executiv al companiei, Jim Farley, a declarat că producătorii chinezi de vehicule electrice sunt considerați principalii rivali ai Ford în acest sector.

China poate deveni al doilea exportator de autoturisme din lume

CNBC scrie că acest avans ar putea remodela industria auto globală și ar putea afecta monopolul marilor companii rivale europene. Livrările în afara țării de autovehicule fabricate în China s-au triplat în ultimii 3 ani, la peste 2,5 milioane de unități în 2022.

Franța presează UE să declare război comercial Chinei. Motivul: mașinile electrice ”nedrept de ieftine”

Franța intensifică presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a contracara ceea ce consideră a fi avantajele neloiale ale Chinei în sectoare de export precum cel al vehiculelor electrice.

Citește și: ENGIE Romania lansează o soluție completă de management pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice

Cea mai controversată idee a francezilor este aceea că UE ar trebui să declanșeze o anchetă care să deschidă calea către tarife pentru vehiculele electrice chinezești. Principala temere europeană este că Beijingul se poate folosi de sprijinul generos din partea statului pentru a produce vehicule nedrept de ieftine, care să inunde piața UE cu o viteză și la o scară care să amenințe propria producție de vehicule electrice a UE.

Comisia Europeană discută dacă să lanseze o investigație care ar putea permite Bruxelles-ului să impună taxe suplimentare, cunoscute sub numele de tarife antidumping și antisubvenție, pentru astfel de mașini, au declarat doi oficiali de rang înalt pentru POLITICO.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că este „foarte favorabil deschiderii unei anchete de dumping privind mașinile electrice cât mai curând posibil”.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole