Elvețienii au votat, duminică, un referendum pentru introducerea unui impozit minim global pentru întreprinderi și o lege a climei care vizează reducerea utilizării combustibililor fosili și atingerea nivelului zero de emisii până în 2050, transmite Reuters.
Aproape 60% dintre cetățeni au votat în favoarea legislației privind reducerea emisiilor de carbon, în ciuda riscului de scumpire a energiei electrice. Referendumul deschide calea subvenționării masive a investițiilor în fotovoltaice și eoliene.
De asemenea, rezultatele referendumului au arătat că aproape 80% dintre cei care au votat la referendumul național de duminică au sprijinit creșterea impozitului pe afaceri din țară la rata minimă globală de 15% de la minimul mediu actual de 11%, un sprijin neobișnuit de puternic.
„Acest lucru asigură că Elveția nu va pierde niciun venit fiscal în favoarea țărilor străine”, a declarat ministrul de finanțe Karin Keller-Sutter. „În plus, va crea, de asemenea, securitate juridică și un cadru stabil”, a mai spus el.
Legea privind clima a primit sprijinul a 59% dintre alegători
O lege a climei, a fost supusă pentru a doua oară la vot, într-o formă modificată, după ce în 2021 fusese respinsă. Ea prevede ca Elveția să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, în condițiile în care țara importă 75% din energia necesară și a fost puternic afectată de criza declanșată de război.
Partidul Popular Elvețian (conservator, de dreapta) a refuzat să susțină legislația și a convocat un referendum pentru respingerea acesteia, desfășurând o amplă campanie în care a arătat că ea va duce la explozia prețurilor la energie, în timp ce Elveția este prea mică “pentru a avea un impact” asupra climei globale. Totuși procesul vizibil de topire al ghețarilor elvețieni pare a fi avut un impact mai mare, iar 59% din elvețieni au aprobat legislația, deja votată de parlament.
O lege a climei va permite construcția de parcuri fotovoltaice în Alpi
Deutsche Welle arată că guvernul elvețian va promova renunțarea la utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire și a pregătit stimulente financiare în acest sens. Va permite companiilor de profil să construiască parcuri mari de panouri fotovoltaice în Alpi, precum și mai multe ferme de eoliene.
Meteorologii au avertizat că schimbările climatice vor exacerba dezastrele naturale din Alpi și vor afecta veniturile din turism.