spot_img

Lupta pentru tigăile antiaderente | Franța vrea să interzică “substanțele chimice veșnice”

Tigăile antiaderente, prinse la mijloc. Politicienii francezi consideră că “substanțele chimice veșnice” reprezintă “scandalul de sănătate al secolului”, la același nivel cu azbestul. Produsele care conțin PFAS sau “substanțe chimice veșnice” s-ar putea confrunta în curând cu restricții stricte în Franța, notează Euronews, citat de G4Food.ro

Primul proiect de lege care interzice anumite produse care conțin aceste substanțe chimice nocive a fost aprobat în unanimitate, joi, de Adunarea Națională.

Acesta vizează în special fabricarea, importul și vânzarea de produse cosmetice, îmbrăcăminte și ceară de schi care conțin PFAS.

Tigăile antiaderente salvate de lobbyștii din domeniu

Politicianul și ecologistul francez Nicolas Thierry, care a introdus proiectul de lege, a salutat decizia ca pe o “victorie uriașă în recunoașterea scandalului sanitar al secolului”, adăugând: “Acest vot este istoric”.

Cu toate acestea, unele produse – inclusiv tigăile Tefal – au fost eliminate din proiectul de lege în urma lobby-ului industriei. Producătorii au declarat că o interdicție ar pune în pericol mii de locuri de muncă. Îmbrăcămintea de protecție pentru lucrătorii din domeniul siguranței este, de asemenea, exclusă din interdicție.

Substanțele chimice veșnice, o reală problemă

PFAS înseamnă substanțe per – și polifluorurate, o familie de aproximativ 10.000 de substanțe. Aceste substanțe chimice de origine umană sunt adesea denumite “substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mediul înconjurător.

Datorită proprietăților lor antiaderente, impermeabile sau respingătoare de pete, acestea sunt utilizate în mod obișnuit în textile, ambalaje alimentare și produse de bucătărie.

Pe lângă faptul că dăunează mediului înconjurător, substanțele chimice veșnice au fost asociate cu cancerul, greutatea mică la naștere și disfuncțiile hormonale, printre alte probleme de sănătate. Acestea au fost găsite peste tot, de la apa de ploaie la laptele matern.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole