spot_img

GRECIA | Incendiile controlate au dat rezultate. Un experiment de doi ani

uUn experiment desfășurat timp de doi ani pe o insulă din Grecia a dat rezultate. Este vorba de incendiile controlate care ar putea ajuta această ţară mediteraneană să evite incendiile de vegetaţie anuale care sunt alimentate de schimbările climatice, informează AFP. Filiala din Grecia a Fundaţiei Mondiale a Naturii (WWF) a anunţat marţi că a fost responsabilă de acest proiect și finalizat cu succes.

Acest ONG specializat în protejarea naturii a anunţat într-o conferinţă de presă că a încheiat un experiment desfăşurat timp de doi ani pe Insula Chios, care este de obicei ameninţată de incendii în timpul verii.

Cu aprobarea Ministerului Mediului din Grecia, WWF a colaborat cu specialişti forestieri, voluntari şi oficiali locali pentru a aprinde incendii controlate pe nouă insule cu vegetaţie variată, din februarie 2022 până în martie 2023.

„Primele rezultate sunt acestea: creşterea vegetaţiei nu a fost afectată”, a declarat Evi Korakaki, cercetătoare la Institutul de stat pentru ecosisteme forestiere mediteraneene.

Incendiile controlate, îmbogățesc solul

Ea a adăugat că incendiile controlate au sporit, de fapt, biodiversitatea şi au îmbogăţit solul.

În baza concluziilor formulate, coordonatorul acţiunilor împotriva incendiilor de pădure din cadrul WWF, Elias Tziritis, a declarat că ONG-ul a pregătit un proiect de lege despre incendiile controlate, care va fi trimis Guvernului elen.

După opinia sa, Grecia se concentrează prea mult pe lupta împotriva incendiilor şi ar trebui să acorde o importanţă mai mare acţiunilor de prevenire a incendiilor.

„Incendiile dirijate sunt practicate în restul Europei de 20-30 de ani”, a declarat el, adăugând că această practică este deja implementată în Portugalia, în sudul Franţei, în regiunea spaniolă Catalonia şi în Suedia.

Grecia se confruntă în fiecare vară cu valuri de incendii de vegetaţie care au crescut de-a lungul anilor în intensitate.

În 2021, un val de căldură şi o serie de incendii de pădure au ucis trei oameni şi au distrus 103.000 de hectare. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole