spot_img

Cercetătorii americani vor să salveze Planeta de caniculă. Vor să pună filtru Soarelui

Cercetătorii americani vor să salveze Planeta din calea schimbărilor climatice. Aceștia au propus o inițiativă controversată în lupta „împotriva schimbărilor climatice și caută variante prin care intenționează să întunece Soarele. Autorii acestei idei cred că prin reducerea luminii solare se poate răci Pământul.

Mai mult și președintele SUA se implică în astfel de planuri, susțin cercetătorii americani conform publicației BILD. Un raport guvernamental de 44 de pagini publicat recent abordează planul controversat de „Management al radiațiilor solare” (SRM).

Acesta se referă la modul în care tehnologia modernă poate bloca o parte din radiația solară să ajungă la suprafața Pământului! Guvernul SUA este deschis acestei idei, conform raportului.

Scopul este răcirea Pământului. Două metode sunt propuse în această așa-numită „geo-inginerie”:

  1. Injectarea de aerosoli, adică particule de oxid de sulf, în stratosferă pentru a reflecta lumina solară departe de Pământ.
  2. Albirea norilor de mare prin injectarea de sare marină.

Și, într-adevăr, Casa Albă afirmă acum că este în principiu deschisă să examineze aceste posibilități. Conform raportului, se propune inițierea unui „program de cercetare privind efectele științifice și sociale ale modificării radiației solare (SRM)” pentru a explora riscurile și beneficiile, conform informațiilor consultate de BILD.

”Este important de menționat că această tehnologie este extrem de riscantă. Guvernul SUA acceptă această utilizare a „acestei tehnologii extrem de riscante”, explică profesorul Mojib Latif, expert în climă la Centrul Geomar Helmholtz pentru Cercetare Oceanică din Kiel.

„Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru”

Oamenii de știință au respins de mult timp planul SRM, considerându-l prea riscant și prea costisitor.

„Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru”, spune Latif. Sistemul Pământului este prea complex pentru a fi experimentat în acest mod. Cu toate acestea, Casa Albă susține această idee nebunească.

În total, raportul guvernului SUA menționează cinci metode posibile de răcire a Pământului. Metoda cel mai des menționată este înmulțirea aerosolilor în stratosferă (similar unei erupții vulcanice) pentru a reduce radiațiile solare ajunse la suprafața Pământului.

Latif avertizează că „există o serie de efecte secundare pe care nu le putem evalua. De exemplu, stratul de ozon ar putea fi deteriorat.” În plus, nu este posibil să oprești brusc totul după ce ai început. „Ar trebui să funcționeze timp de secole pentru a evita o reîncălzire bruscă a Pământului, deoarece dioxidul de carbon rămâne în atmosferă pentru o perioadă foarte lungă de timp.”

Desigur, această problemă are și o dimensiune politică. „Este vorba despre prelungirea utilizării combustibililor fosili. De aceea, anumite grupuri se opun.” În plus, „țara care deține această tehnologie ar putea să o utilizeze și ca armă. Ar putea întuneca alte țări, de exemplu.”

Scenarii SF?

Fizicianul Cristian Presură a explicat pentru Digi 24 că studiu comandat de Casa Albă ia în calcul posibile scenarii, eventual chiar scenarii SF prin care s-ar putea realiza acest lucru.

”Studiul detaliază și impactul și riscurile unor astfel de măsuri. Nu dă niciun fel de recomandare, este un studiu pur și simplu din curiozitate, să-l numim așa. Oare chiar putem să reflectăm înapoi în spațiu lumina Soarelui astfel încât să reducem semnificativ temperatura pe Pământ? Studiul vine cu unele metode. Una dintre ele este folosirea aerosolilor, particule mici care vor reflecta lumina Soarelui și lumina va fi împrăștiată, o parte în spațiu. Cea de-a doua este creșterea reflectivității norilor: lumina se va împrăștia puțin înapoi”.

Plasarea unei oglinzi în spațiu, o opțiune

”Ar mai fi și opțiunea plasării de oglinzi în spațiu care să reflecte lumina Soarelui înapoi. Bineînțeles că ne putem întreba cât de realist este așa ceva, pentru că am avea nevoie de niște oglinzi foarte mari, iar noi abia reușim să trimitem niște sateliți în spațiu. De asemenea, mai există posibilitatea creșterii reflectivității solului. Este vorba despre un set de măsuri și dacă mă uit la ele, unele dintre ele într-adevăr arată science fiction. Pe de altă parte, celelalte vor crea probleme pe Pământ. Măsura cu norii nu o văd posibilă în primă instanță pentru că am avea nevoie de o creștere considerabilă a reflectivității, având în vedere că norii nu acoperă o suprafață foarte mare în mod continuu. Pe de cealaltă parte, metoda cu aerosolii mai degrabă ar face probleme, pentru că în raport se specifică faptul că ea influențează startul de ozon, iar noi suntem într-un proces în care acest strat se reface, din cauza unor lucruri rele pe care le-am creat noi acum câteva zeci de ani. Această metodă interferează cu acest proces de refacere și ne creăm probleme”.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole