spot_img

Gerul năprasnic a lovit Mongolia. Temperaturile au scăzut până la minus 49,4 grade Celsius

Cum a ajuns Mongolia una dintre țările cele mai afectate de criza climatică

Mongolia s-a acoperit de gheață, în cea mai grea iarnă din ultima jumătate de secol, condițiile extreme ucigând peste 4,7 milioane de animale și punând în pericol mijloacele de trai și aprovizionarea cu hrană a mii de oameni, a avertizat Federația Internațională a Crucii Roșii, informează CNN, citat de Digi24.

Condițiile severe, cunoscute sub numele de dzud, sunt caracterizate prin temperaturi foarte scăzute, zăpadă și gheață adâncă care acoperă zonele de pășunat și împiedică accesul la hrană pentru animale. 

Peste 7000 de familii nu au acces la alimente adecvate Aproximativ 300.000 de oameni din Mongolia sunt păstori nomazi tradiționali și depind de vitele, caprele și caii lor pentru hrană și pentru a le vinde. 

„Pentru a supraviețui, acei oameni care depind total de animalele lor, au devenit săraci în doar câteva luni”, a declarat Alexander Matheou, director regional IFRC pentru Asia Pacific, pentru CNN joi. „Unii dintre ei nu mai sunt acum capabili să se hrănească sau să-și încălzească casele”.

Peste 7.000 de familii nu au acum acces la alimente

Din noiembrie, cel puțin 2.250 de familii de păstori și-au pierdut peste 70% din efectivele lor, potrivit IFRC. Peste 7.000 de familii nu au acum acces la alimente adecvate, a adăugat acesta. Dzud-ul a afectat trei sferturi din țară, dar condițiile sunt de așteptat să se înrăutățească pe măsură ce iarna continuă. „Acum este primăvară, dar iarna continuă în Mongolia, mai este zăpadă pe pământ, iar animalele încă mor”, a spus Matheou. 

Guvernul mongol a declarat luna trecută o stare de pregătire sporită, care va dura până pe 15 mai, iar IFRC a lansat un apel pentru fonduri pentru a atenua suferința persoanelor care și-au pierdut mijloacele de existență. 

„Chiar și cu niveluri ridicate de pregătire, care au existat în Mongolia în acest an și în anii precedenți, nu se face față condițiilor extreme”, a spus Matheou. „Ne-am pregătit mult și amploarea acestora încă ne-a luat prin surprindere”. 

Mongolia este una dintre țările cele mai afectate de criza climatică

Ninsorile din acest an au fost cele mai mari din ultimii 49 de ani, acoperind 90% din țară, la apogeu, în ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Vara de anul trecut a început bine, cu ploi abundente. Dar o scădere severă a temperaturii și zăpada timpurie în noiembrie au precedat o creștere bruscă a temperaturii, care a făcut ca zăpada să se dezghețe, potrivit ONU. Aceasta a fost urmată de un val rece prelungit care a scăzut temperaturile sub -40 de grade C în unele zone. 

Mongolia este una dintre țările cele mai afectate de criza climatică, temperaturile medii ale aerului au crescut cu 2,1 grade Celsius în ultimii 70 de ani, potrivit Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD). 

Schimbările climatice cauzate de om au perturbat cele patru sezoane distincte ale țării, ducând la o creștere a secetelor recurente de vară și la ierni grele ulterioare, potrivit agențiilor ONU. Se estimează că impactul crizei din acest an va fi mai mare decât dzud-ul care a lovit Mongolia în 2010, ducând la moartea a 10,3 milioane de animale, potrivit IFRC. 

„Suntem martori la numeroasele lupte cu care se confruntă multe gospodării de păstori de la pierderea prețioaselor lor animale până la poverile dificultăților financiare, resursele limitate, precum și presiuni imense asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor”, a declarat Olga Dzhumaeva, șeful IFRC din Asia de Est. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole