spot_img

Deșeurile textile dau bătăi de cap României. Ce vor fi nevoite să facă toate primăriile începând cu 1 ianuarie 2025

Începând cu anul 2025, conform unei directive europene, România va fi obligată să colecteze selectiv și deșeurile textile. Deocamdată, țara noastră nu are nici legislație, nici centre de reciclare, așa că hainele uzate sunt aruncate la gunoi sau în natură.

De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari.

Industria textilă este acum cel mai mare poluator din lume

O cantitate uriașă de textile ajunge la noi și sub formă de „haine second hand” din Italia sau Germania, dar, potrivit Gărzii de Mediu, de cele mai multe ori sunt deșeuri mascate.

Industria textilă este acum cel mai mare poluator din lume, iar hainele otrăvesc natura, la fel ca plasticul. Cu toate acestea, în România, colectarea de textile înseamnă doar inițiativa câtorva magazine de haine. În rest, totul ajunge în gropile de gunoi, ori în natură. Și asta deși Uniunea Europeană a dat o directivă care spune că, din 2025, va fi obligatorie colectarea selectivă a textilelor.

Citește și: O persoană aruncă 11 kilograme de haine anual. Unele chiar nepurtate

Administrația Fondului pentru Mediu vrea să-i finanțeze cu 75% pe cei care deschid fabrici de reciclare. Conform principiului european de răspundere extinsă a producătorului, și cei care fac haine vor avea în vedere câteva lucruri.

România are cea mai mică taxă de depozitare a deșeurilor în gropile de gunoi

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului spune că producătorul trebuie să-și asume răspunderea. „Producătorul va trebui să își asume răspunderea, va crea și finanța niște sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”.

Pentru că România are cea mai mică taxă de depozitare a deșeurilor în gropile de gunoi, adică 50 de euro/tonă față de 500 de euro/tonă în statele vestice, în țara noastră intră ilegal cantități uriașe de materiale textile sub forma de haine second hand.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu spune că aceste textile, unele dintre ele pleacă ca deșeu din țara de proveniență. ”Înainte de intrarea în România, transportatorul își schimbă documentația și intră ca și produs, intră cu aviz de însoțire a mărfii și nu fac obiectul controlului Gărzii de Mediu”, mai spune acesta.

Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, consumul de textile al unei persoane necesită 400 de m2 de teren, 9 m3 de apă și 391 de kg de materie primă. În ultimii ani, producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii folosesc aproximativ 26 kg de textile în fiecare an și aruncă aproape jumătate. În România, cele mai multe haine uzate sunt arse, aruncate la groapa de gunoi sau pe câmp, și pe malurile apelor.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole