spot_img

Alertă de caniculă pentru România. Cinci zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Alertă de caniculă. Zile de foc în România, cu temperaturi de 40 de grade Celsius. Meteorologii anunță un val de căldură sahariană care va pârjoli țara în această săptămână. Vârful caniculei este așteptat joi, 13 iulie, când maximele vor urca până la 40 grade Celsius la umbră.

Conform Administrației Naționalee de Meteorologiee (ANM), vremea va continua să se încălzească și va fi călduroasă în majoritatea zonelor, iar disconfortul termic va fi în creștere în sud-vestul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge izolat pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse averse slabe și descărcări electrice – după-amiaza în zona Carpaților Orientali și în jumătatea estică a Carpaților Meridionali, precum și în nord-estul Munteniei, iar în a doua parte a nopții posibil în regiunile nord-vestice și centrale.

Vântul va sufla moderat, local cu ușoare intensificări pe parcursul zilei, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 27 și 34 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 12 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 8 grade Celsius.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat.

Alertă de caniculă. Disconfortul termic se va accentua

Marți, tot de vreme călduroasă vom avea parte în cea mai mare parte a țării, pe arii restrânse caniculară în sud-vest, iar după orele prânzului disconfortul termic se va accentua în special în zona de câmpie din regiunile sudice și sud-vestice – unde indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice pe parcursul zilei și seara, pe arii restrânse în zonele montane și submontane și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări ziua în sud-vest și la munte, dar de scurtă durată și asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 35 grade Celesius, iar cele minime între 13 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 9 grade Celsius. 

Citește și: Zăpadă în iulie în Africa de Sud. Un fenomen extrem de rar

În Capitală, conform ANM, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 17 și 19 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiază, când vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

Ploi la munte

Miercuri, 12 iulie, vremea călduroasă va persista în cea mai mare parte a țării și va fi local caniculară și cu disconfort termic accentuat în vest, sud și sud-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, după amiaza pe arii restrânse în special la munte, iar în a doua parte a intervalului local în nordul, nord-vestul și parțial în centrul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 36 grade Celsius, iar cele minime între 14 și 24 grade Celesius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 11 grade Celsius.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole