spot_img

Administrația Fondului pentru Mediu: Posibile scurgeri de informații din Programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu a transmis un avertisment în legătură cu posibile scurgeri de informații din Programul Casa Verde Fotovoltaice. Se pare că mai mulți beneficiari înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, după scurgerea de informații cu caracter personal.

„Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât să se clarifice în cel mai scurt timp situația.

Etapa la care se află acum Programul Casa Verde Fotovoltaice

La momentul actual, Administrația Fondului pentru Mediu este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Ulterior, aceștia vor transmite garanția de participare în cadrul programului, iar Administrația Fondului pentru Mediu va publica lista cu instalatorii validați. După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicație a unui instalator de către solicitanții care s-au înscris în program”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul Comunicare al Administrației Fondului pentru Mediu.

Scurgeri de informații la „Casa Verde” 2023

Un brașovean care s-a înscris în programul Casa Verde 2023 pentru a-și instala pe casă panouri solare a fost sunat recent prin call-center pentru o ofertă de la o firmă de instalații din Voluntari, în condițiile în care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice.

Citește și: Panourile solare lasă Planeta fără argint

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Administrația Fondului pentru Mediu reacționează

„Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât situația să se clarifice în cel mai scurt timp.

Citește și: Fondul pentru Mediu: Peste 130.000 de sisteme fotovoltaice, instalate la nivel național pentru persoane fizice

Care este procedura de acces la datele din platforma IT a AFM:

  • Abia după ce AFM va publica lista cu instalatorii acreditați, beneficiarii vor putea intra în contul personal din aplicație și selecta unul dintre instalatorii acreditați, care este notificat. 
  • Ulterior, instalatorul selectat primește acces doar la datele acelui beneficiar pentru a-i verifica documentele depuse la dosar, iar după confirmarea validării de către AFM poate demara instalarea sistemelor.
  • Instalatorii nu ar trebui să aibă acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului, decât doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică.
spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole