spot_img

VIDEO. Un vulcan a erupt lângă capitala Islandei. Râuri de lavă, fumul gros și cenușa au pus stăpânire pe întreaga zonă

Situație fără precedent. Un vulcan a erupt de trei ori în doi ani la doar 30 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik. Erupția a provocat mai mulți nori de fum într-o regiune cunoscută pentru câmpurile de lavă, vulcanii și activitatea geotermală. Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) a declarat că erupția „minoră” a început luni în peninsula Reykjanes din Islanda, dar nu a fost emisă nicio cenușă și până în prezent nu a fost raportată nicio întrerupere pe aeroportul Keflavik din țară, relatează CNN.

Oficiul Meteorologic Islandez a anunțat că pe versanții muntelui Litli Hrútur există o fisură lungă de 200 de metri, „din care lava iese ca o serie de fântâni”.

Oamenii de știință avertizaseră despre posibile erupții după ce în ultimele săptămâni au fost detectate sute de cutremure minore. Fotografiile arată fluxuri de lavă care curg de-a lungul câmpurilor, cu mici incendii în depărtare și fum gros în aer.

Întrucât erupția a avut loc într-o zonă nelocuită, nu au existat „riscuri imediate” pentru comunități sau infrastructură, a spus IMO – dar a avertizat oamenii să nu se aventureze în apropierea zonei, spunând că va exista o acumulare de „niveluri periculos de ridicate de gaze.”

Vântul va transporta unele dintre aceste gaze spre nord, putând afecta mai multe zone, inclusiv capitala Islandei, a spus IMO. Biroul regional de management al destinației din Peninsula Reykjanes a emis luni un avertisment cu privire la nivelul gazului.

Într-o declarație, biroul a spus că șeful poliției din peninsula a ordonat închiderea tuturor traseelor către vulcan din cauza „poluării masive cu gaze care pune viața în pericol”, după ce a vorbit cu oamenii de știință.

Autoritățile lucrează pentru a restabili accesul la vulcan odată ce poluarea scade, a adăugat acesta. În urmă cu câteva zile, biroul de management i-a avertizat pe drumeții din regiune să fie atenți, menționând că activitatea seismică recentă a arătat similar cu cea care a precedat o nouă erupție vulcanică anul trecut.

Mii de cutremure

Mii de cutremure mici au fost înregistrate în zonă în săptămâna premergătoare erupției, semn că magma de sub pământ se mișcă și că o erupție este iminentă. Autoritățile islandeze au recomandat oamenilor să nu se deplaseze la fața locului înainte de a evalua situația.

Magma a ieșit din pământ luni, în jurul orei 16.40 GMT, la doar câțiva kilometri de două erupții anterioare din ultimii doi ani. Erupțiile efuzive care au avut loc până acum în această zonă nu au fost foarte periculoase și nici nu au avut vreun impact asupra traficului aerian.

În schimb, erupțiile din 2021 și 2022 au atras sute de mii de vizitatori care doreau să surprindă o imagine rară a unui vulcan activ.

Islanda are 33 de sisteme vulcanice considerate active în prezent, cel mai mare număr din Europa. În medie, are o erupție la fiecare cinci ani.

În aprilie 2010, după erupția masivă a vulcanului Eyjafjallajökull, aproximativ 100.000 de zboruri au fost anulate, lăsând peste 10 milioane de călători blocați. Alți vulcani, cum ar fi Askja, din munții nelocuiți din centrul Islandei, au dat recent semne de activitate.

Unul dintre cei mai periculoși vulcani din țară este Katla, în apropiere de coasta de sud. Ultima sa erupție a avut loc în 1918, iar o pauză neobișnuit de lungă sugerează o trezire iminentă. Erupția din 1783 a fisurii vulcanice Laki din sudul insulei este considerată de unii experți drept cea mai devastatoare din istoria Islandei, provocând cea mai mare catastrofă de mediu și socio-economică a țării.

Între 50 și 80% din efectivele de animale din Islanda au fost ucise, ceea ce a dus la o foamete care a provocat moartea unui sfert din populația țării. Impactul meteorologic al erupției a avut, de asemenea, repercusiuni timp de mai mulți ani, unii experți sugerând că impactul ar fi putut juca un rol în declanșarea Revoluției Franceze.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole